2023 Yılı Haziran Ayı Mezar Haberleri Bülteni
2023 Yılı Haziran Ayı Mezar Haberleri Bülteni ile yine karşınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Haziran ay’nın son günlerinin Bayrama denk gelmesi ile tüm yurt genelinde mezarlıklarda ve türbelerde genel anlamda bayrama hazırlık çalışmalarının rutin olarak yapılması yerel ve ulusal basında sıkça yer aldı.
Ayrıca Haziran ayı bülteninde, yeni buluşlar ve keşiflerde Mezar Haberlerinde gündeme oturdu. Bu haberlerin yanı sıra Mezarlık ve Mezar Taşı haberleri bu ayki bültenimizin içeriklerini oluşturdu.
Lafı fazla uzatmadan 2023 Yılı Haziran Ayı Mezar Haberleri Bülteni ile sizleri başbaşa bırakıyoruz. İyi okumalar….
2023 Yılı Haziran Ayı Mezar Haberleri Bülteni
Tarihi Koyunbaba Türbesi’nde Restorasyon Çalışması Başlatıldı.
Osmanlı padişahlarından 2. Beyazıt tarafından Çorum’un Osmancık ilçesinde 1469 yılında sekizgen planlı olarak Çorum, Osmancı ilçesinde yaptırılan Tarihi Koyunbaba Türbesi restorasyonu 300 günde tamamlanacak.
Koyunbaba Türbesi’nin Restorasyon çalışmaları çerçevesinde türbe önündeki eklenti yıkılırken, özgün malzemesiyle meydan evi yapılacak, aşhane hizmete girecek.
Aydın’da 212 yıl önce dikilen mezar taşı, 250 yıllık külliyenin tarihine ışık tutuyor.
Aydın’da Osmanlı döneminden kalma tarihi külliyelerden olan ve 2 buçuk asırdır ayakta kalan Cihanoğlu Külliyesi‘nin tasvirinin yer aldığı düşünülen bir Mezar Taşı bulundu.
Aydın’ın tarihi üzerine çalışmalar yürüten Tarihçi Dr. Hilmi Anaç tarafından keşfedilen ve 212 yıl önce dikildiği tespit edilen mezar taşı, barok mimarisiyle de dikkat çeken tarihi külliyenin tarihine ışık tutuyor.
Abdülaziz tarafından 1756 yılında yaptırılan tarihi külliyenin resmedildiği düşünülen ilginç mezar taşının, o dönemlerde külliyede görev yapan bir muallim veya müderrislerden birisinin eşi olabileceğini ifade eden Anaç, “Tasvirde 3 tane kemer var ve Aydın’da hiçbir camide 3 tane kemer görülmez. Bu mezar taşında büyük bir ihtimalle Cihanoğlu Camii’nin tasviri yapılmış” dedi.
Güney Afrikada 200 bin yıllık mezarlık bulundu.
‘Evrime bakışı değiştirebilir’
Güney Afrika‘da Homo naledilere ait olduğu düşünülen 200 bin yıllık mezarlık bulundu. Prof. Lee Berger, “Hominin kayıtlarında yer alan en eski mezarlar olabilir” dedi.
Peru’da 3 bin 500 yıllık And Haçı ve İnka dönemine ait mezar bulundu.
Peru’da arkeologlar, And Dağları’nın eteklerinde üç bin yıldan eski bir tapınakta, birbirleriyle bağlantılı geçitler keşfetmişti.
Arkeolog Pieter Van Dalen Luna başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında ise bugün tarihi bir imza atıldı. Yürütülen çalışmalar esnasında tam 3 bin 500 yıllık And Haçı ve İkna dönemine ait mezarlık bulundu.
Ermenilerin evinde Azerbaycan Türklerine ait mezar taşları bulundu!
Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yer alan Hocavend kentindeki Azıh köyünde Ermenilerin savaş suçları bir kez daha gözler önüne serildi.
Azerbaycan Basın Ajansının (APA) Karabağ Bürosu çalışanları, bölgedeki çekim esnasında Azıh köyündeki bir Ermeni evinde Azerbaycan Türklerine ait mezar taşları buldu.
Ermeni ailenin yaşadığı evin deposunda bulunan, yerinden sökülmüş 20 mezar taşındaki bilgiler tespit edildi.
Turgut Alp Türbesi Restore Edildi.
İnegöl’ün fatihi Turgut Alp’in Turgutalpköy Mahallesinde bulunan Turgut Alp Türbesi, Bursa Valiliği ve İnegöl Belediyesi iş birliğinde restore edildi.
2021 yılı Aralık ayında başlayan restorasyon çalışmaları çerçevesinde Türbe ve şadırvanın restore edilmesinin yanı sıra mevcutta bulunan tuvaletlerde tadilat yapıldı ve yanına bay bayan mescitleri ilave edildi.
Yaklaşık 3 bin metrekare alana sahip meydanda; abide alanı, 108 metrekare alana sahip kafeterya, sert zemin uygulamaları ve çevre aydınlatmaları yapıldı.
Artuklu Meliki Nâsırüddin Artuk Arslan’ın mezarı gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
Mezarın ortaya çıkarılması için şimdiye kadar yapılan bütün girişimler sonuçsuz kalırken, STK ve Mardin halkı Türk Büyüğü Artuklu Meliki Nâsırüddin Artuk Arslan’ın mezarının çıkarılması için devlet büyüklerine çağrında bulundular.
Konu ile ilgili araştırmalarda bulunan araştırmacı Gazeteci Yazar Selim Parlakoğlu, Mardin’de 98 yıldır kabrine duvar örülen Türk büyüğü Artuklu Meliki Nâsırüddin Artuk Arslan’ın Mezarı duvarın arasında olduğunu söyledi.
Moğol Kumandanı mı, Hristiyan Azizi mi? Tokat’ta Tarihi Yanılgı!
Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarı’ndaki Tarihi Türbe, halk arasında evliya türbesi olarak bilinse de, bu türbe aslında 1314’te ölen Moğol kumandan Nureddin bin Esentimur’a ait.
Yanlışlıkla “Sen Timur” olarak okunan “Esentimur” ismi, bu Moğol kumandanının bir Hristiyan azizi olduğu yanılgısını doğurmuş.
Doğu cephedeki pencere üzerinde bulunan Arapça kitabesine göre, “Mart 1314’te vefat eden Emir Nureddin İbn-i Esentimur adına inşa ettirilmiştir” yazıyor.
Tarihi İznik surları kazısında mezarlar ve çok sayıda insan iskeleti bulundu.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce İznik ilçesindeki tarihi surların Yenişehir Kapı bölümünde sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı.
Prof. Dr. Mustafa Şahin, bir Roma villası olabileceğini tahmin ettikleri yapı kalıntısı bulduklarını bildirdi.
Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar, saldırılar esnasında ölen Bizanslı ya da şehit düşen İslam askerlerine ait değil çünkü düzenli bir şekilde yapılan mezarlar ve bu mezarların içinde yapılan definleri görüyoruz.
Elazığ Ulukent Cami Avlusundaki 200 Yıllık Tarihi Mezarlar Gün Yüzüne Çıkarılmayı Bekliyor.
Kentin en eski mahallelerinden olan Hüseynik (Ulukent) Mahallesi’ndeki Hüseynik Kariyesi Cami avlusunda bulunan 150 ile 200 yıllık mezarlıklar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
Dönemin paşası, kolağası ve aileleri ile kimliği belirlenemeyen toplam 13 mezar taşlarında ise Osmanlıca yazılar ve şiirler yazıyor. Mahalle sakinleri tarihi miras olarak günümüze kadar gelen mezarların restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.
Kütahya’da 5 Bin Yıllık Eserler Tarihe Işık Tutuyor.
Kütahya’nın 5 bin yıllık tarihi, Dumlupınar Üniversite Müzesindeki eserlerle geleceğe taşınıyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde 2 yıllık çalışma sonucu Evliya Çelebi Yerleşkesi’nde Bedesten yanında açılan müzede, Erken Tunç Çağı ve Roma Dönemi’nden kalma eserler sergileniyor.
Müze, Kütahya merkeze bağlı Seyitömer beldesi yakınında çoğunlukla seramik üretimine ilişkin malzemelerin bulunduğu Seyitömer Höyüğü’nün 5 bin senelik geçmişini yansıtıyor.
Kastamonu’da 2 Bin 700 Yıllık Kaya Mezarı Yok Olmak Üzere.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan 2 bin 700 yıllık Kaya Mezarları, incelendi.
Artvin’in Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Emin Bülbül ile Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Sporcusu Erkan Akyürek, kaya mezarının üzerine tırmanarak ip yardımıyla kaya mezarlarının içerisine giriş yaptı.
Ekip, kaya mezarının içerisinde yaptıkları incelemede mezarların hilti ile patlatıldığı ve tavanının ise bakımsızlıktan çatlarlar oluştuğu ve su akıntısının olduğunu gördü.
Gazi Mihal Camisi haziresindeki tarihi mezar taşları onarıldı.
Edirne’de Tunca Nehri kenarında yer alan Gazi Mihal Camisi haziresinde bulunan mezar taşları, Valilik koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında onarımdan geçirildi.
Mezarlık ve hazirelerde yapılan çevre temizliğinin ardından mezar taşları, aslına uygun biçimde onarılıyor.
Çalışmalar kapsamında Gazi Mihal Camisi haziresinde bulunan 279 mezar taşı onarımdan geçirildi.
GEÇEN AY’IN (Mayıs 2023) MEZAR HABERLERİ BÜLTENİ
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.