Mezar Taşlarındaki Sembollerin Anlamı?

Mezar Taşlarındaki Sembollerin Anlamı?

Osmanlı Mezar Taşları ve Mezar Taşlarındaki Sembollerin Anlamı her zaman merak konusu olmuştur. Kültürel miras, milletlerin hafızasıdır. Hafızalarını kaybeden milletler; şahsiyetlerini, geçmişle bağlarını, kısacası kimliklerini kaybederler. Mezar Taşları ve mezarlıklarımız, geçmişimizle kurduğumuz köprünün en önemli ayaklarından birini meydana getirir ve vazgeçilmez kültür miraslarımızdandır

Ziyaretgah, ziyaret edilen yer anlamlarına gelen mezar, Türkçe’de eşanlamlı olarak makber, kabir, medfen ve merkad olarak ta kullanılır. Mezara Türkistan’da “gavr” denilir Bu yüzden “kabir” tabiri buradan gelmektedir. Mezarların bir arada bulunduğu yerlere ise hazire, mezarlık, mezaristan veya kabristan denmektedir.

Çakırcı Hasan Paşa Camii Haziresi’nden bir görünüş

Mezar taşları, mezarın baş ve ayak tarafında bulunur ve “şahide” adını alırlar. Baş taraftakine “baş taşı”,
ayak tarafındakine “ayak taşı” adı verilir. Bazen baş taşı tek başına olabildiği gibi, ikisi beraber de bulunabilir
islamiyette vefat eden müslümanın mezarına taş kitabe ve ayaktaşı dikme ananesi yoktur, insanı ölümünden sonra anıtlaştıran somut taş simgeler ve yapılar meydana getirme düşüncesi şüphesiz bu geleneğin islamiyet öncesi Türkler’in hayat tarzında mevcut olan “Ata Kültü”nden ve özellikle Şamanizm inancından geldiğini ortaya koymaktadır.

Bir Bayan’a ait Baş ve Ayak Taşı Olan Mezar Örneği

Bu somut simgeler, Türkler’in tarih boyunca atalarına, ecdadına ve hatta geçmişine gösterdiği saygının değişmez ifadesinin tezahürüdür.
Osmanlı mezar taşları üzerine kabartma veya oyma olarak işlenmiş motif ve şekillerin sembolik anlamları vardır. Sembolik ifadelerin çokluğu hayatı anlama ve yorumlama hususundaki zenginliğin mezar taşına yansımasıdır.

Bu zenginliği görmek için eski mezar taşlarıyla günümüz mezar taşlarını karşılaştırmak kâfidir. Türk kültür coğrafyasında önce Göktürk balbalları şeklinde ortaya çıkan, Anadolu’da Selçuklu ve Beylikler döneminde, gerek içerik gerekse form açısından zenginleşen mezar taşları, 15. yy.da Osmanlı etkisiyle klasik çizgilerini kazanmaya başlar.

İslam Öncesi Dönemde Yaygın Olan Balballar

Kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan ve yerli ve yabancı herkesi etkileyen mezarlıklarımız, açık hava müzelerimiz denecek kadar güzel taşlarla süslüdür. Özellikle Mezar Taşlarındaki Semboller ayrı bir yere sahiptir. Mezar taşları yalın olduğu gibi çok süslü de olabilmektedir. Mezarda yatan kişinin sosyal hayattaki konumu, ekonomik durumu mezar taşına yansımaktadır.

Ölen kişinin ekonomik ve sosyal durumu iyi ise; mezar taşı kitabeleri devrin en namlı şairlerine sipariş edilir, yazısı meşhur hattatlara yazdırılıp usta hakkaklara işletilir ve ortaya çıkan mezar taşları da birer sanat eseri olurdu.

Bir Bayan’a ait Gösterişli Bir Mezar

Türk mezar taşı işçiliği bilhassa Edirne, Bursa ve istanbul’ da en yüksek seviyesine erişmiştir.
Bir şeyin yerine geçen, onu temsil eden ve onu hatırlatan şeye simge denir. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret remiz, rumuz, timsal, simge’ye de sembol denir.

Mesela bayrak vatanın, tilki kurnazlığın, köpek sadakatin, pervane ve bülbül aşkın, aslan cesaretin sembolüdür. Sembolün şekliyle muhtevası arasındaki ilişki her zaman kolay anlaşılmayabilir. Bu yüzden bazı sembollerin anlaşılması için merak ve eğitim gereklidir.

Gizli olanı keşfetmek, bilmek ve öğrenmek için perdeyi aralayabilmek ve öğrenmeye çalışmak söz konusudur. Mezarların biçimleri, taşları üzerinde bulunan yazılar ve sembolik işaretler bize mezarda yatan kişi hakkında çeşitli bilgiler vermektedir.

Teslim Taşı Sembollü Mezar Taşı

Mezar taşlarından kabirde yatan kişinin kadın, erkek yahut çocuk mezarı olduğu kolayca anlaşılabilir. Çocuk mezarlarının boyları küçüktür Kadın mezar taşlarının en dikkat çeken yönü çiçeklerle süslü olmalarıdır.

Ayrıca mezar taşlarında takı olarak kullanılan gerdanlıklar ve kolyeleri sembolize eden şekiller de bulunur. Erkek mezar taşları ise, başlıklarından tanınır Mezar sahibinin mesleği, bağlı olduğu tasavvufi neş’esi taşın formunun belirlenmesinde önemli göstergelerdendir. Erkek mezar taşları üzerinde en sık görülen başlıklar sarık, kavuk ve fes formundaki başlıklardır. Osmanlı mezar taşları üzerinde kişinin kimliğini belirten sembolik ifadeler çokça kullanılmıştır.

Fesli Başlığı Olan Bir Erkek Mezar Taşı

Osmanlı mezar taşlarının, Anadolu Selçukluları ve Beylikler Devri mezar taşlarına göre en bariz özellikleri daha sade ve yalın oluşlarıdır. Son dönem mezar taşlarında natüralist anlatımın daha fazla öne çıktığı görülür.

Mezar Taşlarında Sembolik İfadeler

Mezar Taşlarında Mesleki Semboller:

Devlet ve din adamlarının, askerı kurum mensuplarının, esnafın, sanatkarın, ilim adamlarının başlıkları birbirinden farklıdır.

“Mevlevı, Selimi, Yusufi, Celali, Mücevveze (sarayda yüksek makam sahibi kişilerin tören kavuğudur ve istanbul’da 17. yüzyılın ortasından itibaren görülmektedir), Edhemi, Ahmedi, Cüneydi, Kallavi, Örfi, Serdengeçti, Düzkaş, Kalafat, Dardağan, Mollayî, Paşayî, Zaimî, Katibî (19 yüzyılda istanbul’da en çok kullanılan katibı kavuk biçimini toplumun bütün katmanlarında görmek mümkündür), Kafesı, Perişanî, Çatal, Horasanî (hacegan), ve Silahşor gibi isimler alan serpuşlar devleti oluşturan sosyal sınıflar tarafından giyilirdi. Hayattayken giyilen serpuşlar, mezar taşlarının başlık kısımlarında kültürel sembol olarak kullanılmıştı.

Osmanlı Erkek Mezar Taşlarında Serpuş (Başlık) Çeşitleri

“Kallavı kavuk”lar, Osmanlı yönetiminde Sadrazam, Kubbealtı vezirleri ve Kaptan-ı deryalar tarafından kullanılırdı. Bu kavuklar yalnızca orduyla birlikte sefere çıkıldığında ve arefe günlerinde giyilmekteydi. En görkemli kavuk türü olan bu kavuk, büyük boyutluydu ve aşağıdan yukarıya doğru daralmaktaydı.
Katibî Kavuk“lar, istanbul mezarlıklarında en sık rastlanan başlıklardandır Baş kapı kethüdaları kapıkulu görevlileri ve üst düzey yeniçeriler tarafından kullanılmıştır.

Mezar taşlarında 1828 yılından itibaren giyilmeye başlanan Fes’ler de çok görülen başlık biçimlerindendir. Fesler hangi padişaha ait ise mezarda yatan kişi de zamanın padişahının döneminde yaşamış kişidir. II.Mahmud döneminde “Fes” lerin en güzel örneklerini görmek mümkündür. Bu dönemde giyilen feslere “Mahmudî fes” denir Sultan Abdülaziz döneminde kullanılan feslere “Azizî”, Sultan i. Abdülhamid devrinde giyilen feslere de “Hamidî fes” adı verilmiştir.

Hamidi Fesli Bir Mezar Taşı

Mezarlıklarda en çok görülen fes “Azizi Fesi”dir. Yeniçeri mezar taşları, üzerlerindeki simge ve başlıklarla, Osmanlı mezar taşları içerisinde ayrı bir yere sahiptir. 101 Yeniçeri ortasıyla 61 Yeniçeri bölüğünün damgaları birer simge olarak taşlar üzerine işlenmiştir.

“Nalıncı keseri, ters kılıç, çizme, çark-ı felek, çifte makas, nalın, fener, süpürge, merdiven, dama, üç balık, üç bayrak, zurna” gibi isimler alan bu simgeleri yeniçeriler kol ve bacaklarına da işletiyordu. Yeniçeriler’in Sultan Mahmud devrinde ortadan kaldırılması olayı ise gerçekleri yansıtmamaktadır. Osmanlı mezarlıklarında bir çok yeniçeri mezar taşlarını bulabilirsiniz. Hatta detaylı bilgi için Yeniçeri Mezar Taşları kitabını okuyabilirsiniz. 

Yeniçeriler Remizleri ve Mezar Taşları Kitabı
Yeniçeriler Remizleri ve Mezar Taşları Kitabı

Mezar taşları üzerinde kişinin mesleğine ve uğraştığı işlere ait sembollere de rastlamak mümkündür. Bir ressamın mezar taşı üzerine ressamın paleti yada bir askerin mezar taşına askerin madalyası işlenebilir. Mesleği ile birlikte meşrebi de taş üzerinde yerini alırdı.

“Cellat” mezarları ayrı bir yerde bulunur ve ahalinin defnedildiği mezarlıklara gömülmezdi Cellat mezar taşları üzerinde beddua edilmesini engellemek için herhangi bir bilgiye de rastlanmazdı. 170 – 190 cm boylarında bulunan taşlardan günümüzde Eyüp’ten Piyerloti’ye çıkarken yeni defin yapılan mezarların arasında kalan 4 adet mezar taşından başka örnek kalmamıştır. Bunlar da kaybolmak üzeredir.

Eyüp Sultan’da bulunan Cellat Mezarları

Mezar Taşlarında Dini Semboller

Tarikat mensuplarına ait taşların başlıklarında mistik sembolizm oldukça barizdir. Hayattayken giyilen başlık, mezar taşının üst kısmında yer alır. Mesela, Mevlevi mezar taşlarının başlık kısmı, tarikatın sembolü sayılan “sikke” formu şeklindedir. Mevlevi taşlarında kişinin tarikat içindeki statüsü çok belirgin şekilde ifade edilir.

Tarikata intisap edip derviş olanların taşlarında “destarsız dal sikke” vardır. Şeyhlerin taşları “destarlı sikke” şeklinde olup birkaç çeşide ayrılırlar Tarikata intisap edip yalnız “muhib” derecesinde kalanların mezar taşlarında ise, başlık olarak sikke yoktur. Bunun yerine sikke bir sembol şeklinde taşın gövdesine işlenmiştir. Bu uygulama diğer tarikatlarda da mevcuttur.

Muhib Olan Bir Mensubun Taşının Gövdesindeki Tarikat Sembolü

Bektaşı şeyhlerinin mezar taşlarında çoğunlukla 12 terkli yani dilimli “Hüseynî” ve 4 terkli “Edhemî” başlık kullanılmıştır. Bektaşilere ait mezar taşlarında ayrıca 12 köşeli “teslim taşı” ile “teber” ve “keşkül” gibi tarikat eşyalarına da rastlamak mümkündür

Kadirî ve Nakşî tarikatlarına ait mezar taşı başlıkları ise “müjganlı”dır. Ayrıca Kadirî mezar taşlarında “18 köşeli yıldız” ile “8 yapraklı gül” motifli kabartmalar vardır. Diğer tarikatlara ait mezar taşları ise, başlarındaki “terk” sayısına göre ayırt edilirler. Bayrami’ lerde 6, halvetı’lerde 13 terkli başlık bulunur.

Tarikat taşları arasında en ilginç mezar taşları “Melami Hamzavî”lere ait olanlardır. Bu tarikat, özel derviş kıyafet ve taçlarını reddettiği için mezar taşlarında başlık bulunmaz. Melamîler bütünüyle gizlilik esasına uydukları için ancak ölümlerinden sonra başsız-ayaksız anlamına gelen “Bî-Ser ü Pâ” denilen değişik taş formuyla rahatlıkla ayırt edilebilirler. Taşların üzerinde kişinin tarikatla ilişkisine ait bir bilgi yoktur. Yalnız isim ve mesleğinden bahsedilir.

Melami (Bî-Ser ü Pâ) Mezar Taşı

Mezar Taşlarında Sembolik Şekiller ve Motifler:

Mezar taşlarında en yaygın kullanılan ağaç sembollerinden biri “Hayat ağacı” motifidir. Bu motif, orta Asya kökenli bir motif olup, kullanımı M.Ö. 8. yıllara kadar iner. Hayat ağacı ve dalındaki kuş figürleri ölünün kendisini temsil etmekte ve onun Allah katına yükselmesini sembolize etmektedir. Hayat ağacı bolluk ve bereketin simgesidir. “Meyveli ağaç” ise, insan-ı kamili temsil etmektedir.

Mezar Taşlarındaki Servi Ağacı’nın Anlamı Nedir?

Ölüm ve faniliğin sembolü olarak kullanılan “servi ağacı” da mezar taşlarında en çok rastlanan motiflerdendir. Kendine has bir kokusu olan ve yaz-kış yeşil kalan servi, vahdeti, yani birliği sembolize eder. Allah lafzının ilk harfi olan Elif’e de benzetilen servinin rüzgarda sallanırken çıkardığı “HO” sesiyle Allah’ı zikrettiğine inanılır Servinin dalları başka cins ağaçlardaki gibi, rüzgarda kolay kolay sallanmaz .

Bu hali ile servi, sabrın ve temkinin de sembolüdür Dik ve doğru duruşu ile doğruluğu ve dürüstlüğü simgelerken şairlere ilham verir 17. yy. şairlerinden Tebrizli Saib’in bir vecizesinde olduğu gibi:
“Sen bir fakirin bir yerine batmış olan dikeni çıkartırsan, o diken bir gün senin medfeninin servisi olur .. ” derken, Mevlana da Mesnevi’sinde “Cömertlik cennet servisi’nden bir daldır” diyerek
servinin kutsallığından bahseder.

Mezar Taşındaki Servi Motifi

Servinin en üst dalının eğri durması yaratanın karşısında boynu bükük kalmayı, acziyeti ifade eder. Mezar taşlarında görülen boynu bükük servi yitirilenin ardından boynu bükük kalmayı ve sabretmek gerektiğini de hatırlatır. “Servi kurak denebilecek, hatta başka ağaçların tutunamayacakları kireçli yerlerde dahi çok az su ile idare edebilen kanaatkar bir ağaçtır.

Bunun yanında servinin yeşil kısımlarının zamanla görünüş farklılıklarına uğraması bu ağacın dikkati çeken başka bir özelliğidir. Genç servinin yeşilliği yere yakın ve gövdesinin görülen kısmı ise daha kısadır. Yaşlı servide yeşil kısmın zamanla yerden yukarıya doğru uzaklaştığı, yeşilliksiz gövde kısmının da daha uzun bir manzara gösterdiği göze çarpar adeta gözle fark edilmeksizin, çok uzun yıllar süresince havalanan yeşil bir balon gibi.

Bu keyfiyeti ağacın alt dallarında ki (tabii budanma) denilen ve servide uzun seneler sonra etkisi fark edilen olay ile ilgilidir Yeni sürgünler daima dalların uç tarafındadırlar. Geçmiş yıllardan kalan ve sürelerini dolduran pul yapraklar, dökülmeye başlayınca yerleri boş kalmaktadır. Tabii budanma neticesi bir yandan alt dallar eksilirken bir yandan da pul yaprakların azalması servinin yere bağlılıktan sıyrılıp göklere doğru yönelen bir manayı ilham eder.

Mezarlıklarda Çok Sık Rastlanan Servi Ağacı

Tebrizli Saib yine bir beytinde:
Kes izi kayd-ı hazôn u bahar şud azôd Ki hem çu serv ez ın bag çıd dômen ra
(Hazan ve bahar kaydından azad olan kimse, servi gibi, bu fani dünyadan eteğini çeker) der.
Bazı mezar taşlarında sembolizm çok fazla ileri gitmiştir.
Mesela mezar taşı üzerindeki “servi içinde servi motifi” doğumda ölen kadını ve doğurduğu kız çocuğunu sembolize etmektedir’

“Haşhaş bitkisi ve çam kozalakları” ebedı uykuyu ve cenneti temsil eder.
“Meyve” motifi ölümsüzlük sembolüdür. Müslüman için hayatın meyvesi cennettir Bu sebeple meyve, sembol olarak Allah’a dönüşü ifade eder. Zira meyve geleceğin tohumunu içinde taşır, çünkü o özdür.

Eski toplumlarda da çiçek ve meyveleri verimlilik, üreme ve berekete ulaşmak için adak olarak kullanılmıştır Mezar taşlarındaki meyve tabağı içinde yer alan “nar, armut, üzüm, erik, kayısı, kavun, karpuz, ceviz, limon, hurma, incir” gibi meyve örnekleri, hayat, bereket ve bolluk sembolü sayılmaktadır.

Zira nar, incir, ve hurma Kur’an’da cennet meyvesi olarak anılmaktadır. Ayrıca, Hz Muhammed’in (sav) hutbe verirken hurma ağacına dayanması ile ilgili olay da Müslümanlarca bu ağaca gösterilen sevginin tezahürünün sebeplerindendir

Kadın Mezar Taşlarındaki Meyve Tabağı

Taşlar üzerinde sıkça görmeye alıştığımız “geometrik biçimlerin kökü Orta Asya’ya ve inanç olarak Taoizm’e bağlanır. Eşkenar dörtgen, altıgen, kare ve dairevi sonsuzun, kainatın sembolleridir iç içe geçmiş çok kenarlı geometrik biçimler her dönemde sevilerek kullanılmış olmasına rağmen Anadolu’ da daha çok Selçuklular Devri’ nde kullanılmıştır.

İslam sanatında geometrik biçimler, sonsuzluk ve süreklilik göstererek Allah fikrini hatırlatırlar. Bir düzen içerisinde süre giden geometrik çizgiler (tek, ve sonsuz olan) gücün, adaletin, genişliğin, sonsuzluğun sembolüdürler.

Mezar Taşlarındaki Kandil Motifi

Anadolu mezar taşlarında yaygın kullanılan motiflerin başında “kandil” motifi gelir. Bu motif, ölünün yolunu aydınlatıcı bir mana ile yüklü ve bazı örneklerde kandilin gövde kısmında ‘Allah” yazdığı için “Yaratıcı” yı sembolize eder.

Mezar Taşında Kandil ve Geometrik Şekiller

Nur suresi 35. ayette: “Allah, göklerin ve yerin nuru’dur O’ nun nurunun misali tıpkı içinde lamba bulunan bir kandillik gibidir O lamba kristal bir fanus içindedir o fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da batıya da nispet edilemeyen mübarek bir ağaçtan, yani zeytinden (çıkan yağdan) tutuşturulur Onun yağı neredeyse, kendisine ateş değmese dahi ışık verir.

(Bu) nur üstüne nurdur. Allah, dilediği kimseyi nuruna eriştirir.” buyurulmaktadır. Anadolu’ da ilk örneklerinin Selçuklular döneminde görüldüğü kandil motifi, günümüze kadar değişik kompozisyon ve biçimlerde sevilerek kullanılmış bir motiftir. Mezarda yatan kişinin kabrini aydınlattığına, onu karanlıklardan yani bilinmeyen tehlike ve felaketlerden koruyacağına inanılır. Kandil motifinin sık görüldüğü diğer bir taşlar ise Namazgah taşlarıdır.

Gözcü Baba Haziresindeki Namazgah Taşının Üzerinde Bulunan Kandil

Mezar Taşları Üzerindeki Lale Motifi

12. yüzyıldan itibaren çokça kullanılan “Lale” motifi ise, vahdet-i vücudu yani Allah’ı sembolize etmektedir. Zira Allah ismindeki harfler ile lale kelimesinin yazılışındaki harflerin ebcet hesabına göre sayı değerleri aynıdır. Hilal kelimesi de bu cümledendir.

Lale ile gülün bir arada kullanıldığı örnekler de mevcuttur.
“Gül”ün süsleme sanatlarında ve özellikle mezar taşları üzerinde görülmesinin sebebi ilahi güzelliği sembolize etmesi ve Hz. Muhammed’in remzi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden “vird-i Muhammedî” veya “gül-i Muhammedî” isimleri de verilen gülün kokusunun, Hz. Muhammed’in kokusu olduğuna inanılır.

Mezar Taşları Üzerindeki Lala Motifi

Sarıklarda, kavuklarda ve diğer başlıklarda bu motife sıkça rastlanır. Goncai gülün açılmamışı, yani “halvet” halidir. “Yakası dar, teng-dil, yüzünü dürmüş, uykuya varmış” gibi sözlerle de ifade edilen gonca “mahzen-i esrar” diri dudaklarda “hem-raz” dır. Gonca sırrını sakladığı halde gül açılıp saçılarak sırrını aleme faş eylemektedir. Başların tacı olan gül, aynı zamanda cennet çiçeğidir. ibrahim Peygamber’in, ateşe atılınca gül bahçesine düştüğüne inanılır.

Kadın Mezar Taşlarındaki Çiçek Süslemeleri’nin Anlamı

“Sümbül” motifi, Halvetiliğin ve Sümbüllüye tarikatının sembolü olarak kullanılmıştır.
“Yasemin çiçeği”, Hz. Fatıma’nın sembolüdür.
Mezar taşları üzerinde çok çeşitli çiçeklerin stilize edilerek kullanıldığı görülür. Bunun yanı sıra çiçeklerin natüralist yani tabiattan olduğu gibi alınarak ta kullanıldığına şahit oluruz. “Lale, gül, sümbül, karanfil, yıldız çiçeği, buhur-ı Meryem, şakayık, küpe çiçeği, haseki küpesi, nergis, süsen” ve birçok çiçek taşların üzerinde açmaya devam etmektedir.

Bayan Mezar taşlarında Çiçek Motifi

16 ve 17. yüzyılda bulaşıcı hastalıktan ölen çocuk sandukalarının üzerleri kumaş desenleriyle kaplıdır ve bel kısımlarına işlenen kemer üzerindeki ‘lama” ya da “hançer” hayatlarının kısa kesildiğini anlatır. Hançer motifi, ruh ve bedenin alakasının kesilmesini de ifade etmektedir.

Bu motif Orta ve iç Asya’ da tasvir edilmiş olup kurban, yemin, itaat, sadakat gibi önemli konuların sembolü olması ve ölünün ruhunu şeytan ve kötü ruhlardan koruduğu na inanılması bu motifin mezar taşları üzerinde tasvirine sebeptir. Taun yani vebadan ölenlerin mezar taşlarına dairevi işaretler hakkedilirdi.

Kadın Mezar Taşlarındaki Takı ve Süslerin Anlamı

Kadın mezar taşlarında kadının takıları ve özellikle kadını simgeleyen süs motiflerine yani “gerdanlık, küpe, broş, çiçek” gibi motiflere oldukça sık rastlanır. Kadın mezar taşlarında 19. yüzyıldan sonra Batı tesiri süsleme çok fazla hissedilir ve çok süslü mezar taşları görülür. Gelinlik çağına gelmeden ölen kızların mezar taşlarında kitabenin üzerinde gelinin boynunu ve hotozunu andıran kabartma ve işlemeler görülür.

Taşın boyun kısmına çeyiz sembolü olan “gerdanlık ve küpeler” işlenir. Yüzün olduğu boşluğu da çiçekler doldurur. Uzaktan bakıldığında çiçeklere sarılmış bir kadın heykelini andıran taş, sembolizm açısından bir zirvedir. Yine gelinlik çağında ölen genç kızların mezar taşlarına işlenen “Ters Lale” yahut ‘Ağlayan gelin” çiçeği Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da baharda açan, çiçekleri aşağıya bakan bir bitkidir.

Ters lale, Hristiyanlar’ca da kutsal bir çiçektir. Hz. isa çarmıha gerildiğinde Hz. Meryem’in döktüğü gözyaşlarıyla yetiştiğine inanılan bu çiçek, Asurlularda her sabah göbeğinden su akıttığı için “Ağlayan lale” adıyla anılmaktaydı.

Hotoz Başlıklı ve Takı Süslemeli Bayan Mezar Taşı

“Mühr-i Süleyman”motifi; bolluk, bereket ve güç sembolü olarak kullanılır. iç içe geçmiş iki üçgenden oluşan altıgen yıldız şeklindeki motifin, Süleyman Peygamber’in yüzüğünden mülhem olduğu ve üzerinde ism-i azam’ın yazılı olduğu rivayet edilir.

İsm-i azam ise, Allah’ın en büyük adıdır. Yahudiler bu motifi meydana getiren üçgenlerdeki her açıya: ibrahim, ishak, Yakub, Musa, Harun ve Davud peygamberi isnat ederler. Yüzüğün üzerindeki üçgenler tılsımî kabul edilir. Bir inanışa göre, üçgen stilize edilmiş bir gözdür.

Bu açıdan ele alınca üçgenleri her yöne bakan gözler olarak ta kabul etmek mümkündür. Halk arasında kullanılan “vakitsiz ölüm” tabiri de anne ve babasından önce vefat eden kişiler için kullanılırdı.

Mühr-i Süleyman”motifi

Değerli okuyucular bu makalemizde Mezar Taşlarındaki Sembollerin Anlamı üzerine bilgiler vermeye çalıştık. Mezar Taşları üzerindeki simge ve semboller muhakkak bu kadarla sınırlı değildir. Bugün bazı insanlarımızın yanlarından geçerken sadece “bakıp geçtikleri” mezar taşlarımız kültür ve medeniyetimizin tapu kayıtlarıdır. Kısaca, mezar taşları herkesin bir gün fani olacağının simge ve sembolleridir.

ALİ RIZA ÖZCAN

Kaynaklar:
Kaybolan Medeniyetimiz
Uygulamalı Türk İslam Sanatları Kütüphanesi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz