Aylık Mezar Haberleri Bülteni EKİM 2025
- Haberler, Manşet, Mezar Haberleri Bülteni
- 6 Kasım 2025
- Yorum yaz
- 407 kez görüntülendi

Ekim ayı 2025 Mezar Haberleri Bülteni ile tekrar karşınızdayız. Ekim ayı’nda Dünyada ve Ülkemizde gündemi en çok meşgul eden, Kültürel Miras ve Mezar haberlerini sizler için derledik. Her ayı’ın ilk haftası sizde gündemi kaçırmamak için bültenimize abone olmayı unutmayınız. İyi okumalar…
Bu Ay Bültende Olanlar…
🌿 Denizli’de Teslim Abdal Sultan Türbesi Yeniden Işığa Kavuştu
🏛️ Hüdavent Hatun Türbesi Yenileniyor
🧱 Edirne Eski Mezarlığında Restorasyon Sırasında Yeni Kitabeler Bulundu
🕯️ Eskişehir Büyükşehir’den Kabir Bakım Hizmeti
🪞 Çayönü’nde 8 Yeni Mezar Gün Yüzüne Çıkarıldı
📸 Karatay Belediyesi’nden Dijital Turizm Hamlesi
💬 Konya’da Unutulmuş Bir Yeniçeri Taşı Yeniden Gün Yüzüne Çıktı
📚 325 Yıllık Geleneğe Binlerce Kişi Katıldı
🎥 Abdullah Mihalgazi Türbesi Yenilendi
🌙 Üç Baş Nureddin Hamza Camii Haziresi Hayat Buldu
🪞 Erzurum’da Şehit Mezarları Tahrip Edildi
📸 Antalya Yivli Minare Çevresinde 3 Mezar Bulundu
💬 Kastamonu’da Osmanlı Dönemi Mezar Taşı Bulundu
🌿 Yozgat’ta 400 Yıllık Çerkez Bey Türbesi Zamana Direniyor
🏛️ Tunceli’de 700 Yıllık Mezar Taşları Koruma Altında
🧱 Tokat Tomağan Mezarlığı’nda Beylikler Dönemi İzleri
📚 Ayın Kitabı: “Osmanlı Mezar Taşları ve Zeynep Sultan Haziresi”
🕊️ Teslim Abdal Sultan Türbesi Yeniden Işığa Kavuştu
Denizli’nin önemli inanç duraklarından biri olan Teslim Abdal Sultan Türbesi, yıllardır süren bakımsızlığın ardından yeniden elden geçirildi. IV. Murat döneminde yaşamış Teslim Abdal’ın türbesi, bir süredir sosyal medyada gündem olan görüntülerle dikkat çekmişti.

Pamukkale Belediyesi ekipleri çevrede kapsamlı bir temizlik ve peyzaj çalışması yaptı; yürüyüş yolları düzenlendi, duvarlar onarıldı. Türbe, halkın manevi değeriyle bütünleşerek yeniden ziyaretçilere açıldı.

Kaynak: Pamukkale Belediyesi Basın Bülteni
🕌 Hüdavent Hatun Türbesi Yenileniyor
Niğde’de Anadolu Selçuklu döneminin zarif taş işçiliğini taşıyan Hüdavent Hatun Türbesi, restorasyon sürecine girdi. 1312 tarihli bu sekizgen planlı türbe, kabartma süslemeleri ve geometrik desenleriyle bölgenin mimari tarihine ışık tutuyor.

Niğde Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun ortak çalışmasıyla iç mekân temizliği, taş güçlendirme ve çevre düzenlemesi başlatıldı. Türbe, hem yerel halk hem de tarih tutkunları için yeniden bir cazibe noktası olma yolunda.

Kaynak: DHA
🌿 Eskişehir Büyükşehir’den Kabir Bakım Hizmeti
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların kabir ziyaretlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Asri Mezarlık’ta kurulan bakım noktasıyla mezarlık temizliği, çiçeklendirme ve düzenli sulama artık profesyonel ekiplerce yürütülecek.

Yıllık abonelik sistemiyle çalışacak hizmet, şehir dışındaki vatandaşlara da çevrimiçi bildirim ve fotoğraf gönderimi sağlayacak. Bu adım, hem manevi hem de pratik bir ihtiyaca çağdaş bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
🏺 Çayönü’nde 8 Yeni Mezar Gün Yüzüne Çıkarıldı
Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki 12 bin yıllık Çayönü Tepesi kazılarında, Neolitik ve İlk Tunç Çağı’na ait sekiz mezar daha gün ışığına çıkarıldı. Mezarların içinde çanak-çömlek, sembolik delikler ve hayvan kemikleri bulundu.

Arkeologlar, bu bulguların dönemin inanç sistemine ve ölü gömme ritüellerine yeni ışık tutacağını belirtiyor. Çayönü kazısı, Anadolu’da yerleşik hayatın başlangıcını anlamak açısından dünya arkeolojisi için eşsiz bir laboratuvar niteliğinde.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı / AA
💻 Karatay Belediyesi’nden Dijital Turizm Hamlesi
Karatay Belediyesi, Konya’nın kültürel mirasını dijital ortama taşıyan “Visit Karatay” projesini tanıttı. Türkçe, İngilizce ve Arapça arayüzleriyle hizmet veren platform, Mevlana Türbesi’nden Boncuklu Höyük’e kadar tüm önemli durakları sanal ortamda keşfetme olanağı sunuyor.

Başkan Hasan Kılca, “Karatay’ın tarihini dijital dünyanın diliyle anlatıyoruz” diyerek, projenin hem turizm hem de kültürel tanıtım açısından stratejik önemini vurguladı.

Kaynak: Karatay Belediyesi Basın Bülteni
Konya’da Unutulmuş Bir Yeniçeri Taşı Yeniden Gün Yüzüne Çıktı”
Konya’da uzun yıllardır mezarlıkları gezerek Osmanlı dönemi mezar taşlarını inceleyen “Osmanlıca Mektebi” hesabının kurucusu araştırmacı Hilmi Kızılca, Üçler Mezarlığı’nda dikkat çekici bir keşfe imza attı.
Araştırmacı Kızılca, geçtiğimiz günlerde Osmanlı mezar taşları üzerine paylaşımlar yapan Hayri Necdet İşli’nin Instagram’da yayımladığı bir yeniçeri mezarı fotoğrafının izini sürdü. İşli, söz konusu mezar taşını 1994 yılında Konya Üçler Mezarlığı’nda fotoğrafladığını belirtmişti. Bunun üzerine araştırmacı Hilmi Kızılca, Ahmet Çelik ve Muammer Eşiyok hocalarla birlikte öğle arası tatilinde mezarlığa giderek taşı buldu.

Yaklaşık 220 yıl önce dikilen taşın bugünkü durumu ise oldukça üzücüydü. Zamanın, doğa koşullarının ve ilgisizliğin etkisiyle taşın yüzeyi çatlamış, yazılarının büyük kısmı silinmişti. Adeta bir insan gibi “yaşlanmış” olan taş, hafif yan yatmış halde yıkılmak üzere duruyordu.
Yapılan incelemelere göre mezar taşı, 1817 yılında vefat eden Katırcı Kel (Gül) Ali oğlu Süleyman adlı bir yeniçeriye ait. Ancak taşın hemen dibine sonradan yapılan bir defin ve mermer ayak ucu, bu tarihi eserin görünmesini engellemiş, hatta olasılıkla zarar vermiş.

Araştırmacı, “Konya’da kültür hazinelerine değer veren insanların olduğu muhakkak. Bu kıymetli taşın, onların gayretiyle bir restorasyondan geçip koruma altına alınacağına inanıyorum.” diyerek tarihi eserin korunması çağrısında bulundu.
Kaynak: @osmanlica_mektebi / Instagram
🙏 325 Yıllık Geleneğe Binlerce Kişi Katıldı
Şırnak’ın Balveren beldesinde 325 yıldır süren toplu mezarlık ziyareti geleneği, bu yıl da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar, sabahın erken saatlerinde dualar eşliğinde mezarlıkları ziyaret etti, ardından büyük sofralarda yemek paylaştı.

Bu yüzyıllık gelenek, sadece dini bir ritüel değil; aynı zamanda dayanışma, paylaşma ve toplumsal hafızayı yaşatma biçimi olarak bölge halkı için derin anlam taşıyor.

Kaynak: İHA
🏛️ Abdullah Mihalgazi Türbesi Yenilendi
Bilecik’in İnhisar ilçesindeki Abdullah Mihalgazi (Köse Mihal) Türbesi, kapsamlı bir yenileme çalışmasının ardından ziyarete açıldı. Osmanlı’nın ilk dönem komutanlarından biri olan Mihalgazi’nin türbesinde çevre düzenlemesi, bilgilendirme levhaları ve 7/24 Kur’an okunması için dijital sistem kuruldu.

Kaymakam Mücahit Ünal, “Ecdadın mirasını geleceğe taşımak görevimizdir” sözleriyle açılışı gerçekleştirdi. Türbe artık hem dini hem kültürel ziyaretlerin yeni adresi olacak.

Kaynak: Bilecik Valiliği
🧱 Üç Baş Nureddin Hamza Camii Haziresi Hayat Buldu
Fatih Belediyesi, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri olan Üç Baş Nureddin Hamza Camii haziresini restore etti. Restorasyonda mezar taşları özgün tekniklerle temizlendi, kayıp taşlar aslına uygun biçimde tamamlandı.

Belediye Başkanı Ergün Turan, “Bu çalışmalarla sadece taşları değil, geçmişle kurulan bağı da ihya ediyoruz” dedi.

Kaynak: Fatih Belediyesi
⚔️ Erzurum’da Şehit Mezarları Tahrip Edildi
Erzurum’un Narman ilçesinde, 93 Harbi şehitlerine ait mezarların kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmesi halkı ayağa kaldırdı. Mezar taşlarının yerinden söküldüğü, bazı bölümlerin kazıldığı tespit edildi.
Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Bölge halkı, şehitliklerin koruma altına alınarak yeniden düzenlenmesini istiyor.

Kaynak: Erzurum Ajans
🧭 Antalya Yivli Minare Çevresinde 3 Mezar Bulundu
Antalya’nın simgelerinden Yivli Minare çevresinde yapılan kazılarda 13. yüzyıla tarihlenen üç mezar ortaya çıkarıldı. Selçuklu dönemine ait bu mezarlar, dönemin şehir merkezindeki dini yapılanmasını anlamak açısından önemli veriler sunuyor.

Kazılar, hem turistik alanın restorasyon sürecini zenginleştiriyor hem de Antalya’nın tarih katmanlarını yeniden görünür kılıyor.

Kaynak: Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu
Kastamonu’da Osmanlı Dönemi Mezar Taşı Bulundu
Araştırmacı Mahmut İslamoğlu ve Beyzanur Terzioğlu, Kastamonu kırsalında Karamanlıca yazılı bir Osmanlı mezar taşı buldu. Yunan alfabesiyle yazılmış taş, Osmanlı’daki çok kültürlü yapının dikkat çekici bir örneğini oluşturuyor.

Eser, Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ne kazandırıldı ve epigrafi uzmanları tarafından incelenmeye başlandı. Bu keşif, taşların sessiz diliyle geçmişin çok katmanlı kimliğine açılan yeni bir pencere sunuyor.

Kaynak: Kastamonu Arkeoloji Müzesi
🏚️ Yozgat’ta 400 Yıllık Çerkez Bey Türbesi Zamana Direniyor
Bozok Sancak Beyi Çerkez Bey adına 1587–88 yıllarında yaptırılan türbe, Yozgat’ta zamana direnen tarihî yapılardan biri. Ancak bakımsızlık nedeniyle yapının duvarları çatlamış, kitabeler okunamaz hale gelmiş durumda.

Ziyaretçiler türbenin kapalı olmasından şikâyet ederken, uzmanlar yapının acil restorasyona alınması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Yozgat Haber Ajansı
🪔 Tunceli’de 700 Yıllık Mezar Taşları Koruma Altında
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı İbimahmut köyünde vatandaşlar tarafından fark edilen 700 yıllık mezar taşları, koruma altına alındı. Farklı dönemlere ait 22 taş, Tunceli Müzesi’ne taşınarak kayıt altına alındı.
Süsleme ve yazı özellikleriyle dikkat çeken taşlar, bölgenin tarihsel çoklu kimliğini belgeleyen nadir örneklerden.

Kaynak: Tunceli Müzesi Müdürlüğü
⚔️ Tokat Tomağan Mezarlığı’nda Beylikler Dönemi İzleri
Tokat’ın Reşadiye ilçesindeki Tomağan Mezarlığı’nda yapılan arkeolojik araştırmalar, Beylikler dönemindeki savaşların izlerini ortaya çıkardı. Tacettinoğulları ile Hacıemiroğulları arasındaki çatışmalara ait olduğu düşünülen mezar taşları bulundu.

Elde edilen bulgular, 14. yüzyıl Anadolu’sunun siyasi dengelerine ışık tutarken, bölgedeki taş işçiliğinin de dönemin sanatsal anlayışını yansıttığı belirtiliyor.

Kaynak: Tokat Kültür Varlıkları Koruma Kurulu
Ayın Kitabı: Osmanlı Mezar Taşları ve Zeynep Sultan Haziresi
📖 “Osmanlı Mezar Taşları ve Zeynep Sultan Haziresi”
Yazar: İshak Güven Güvelioğlu
Yayınevi: Türkiye Anıtlar Derneği Yayınları
Yayın Yılı: 2008
Kitap Hakkında
Geçmişin sessiz tanıkları olan mezar taşları, yalnızca birer kabir işareti değil; dönemin sanat anlayışını, toplumsal yapısını ve inanç dünyasını yansıtan birer kültür hafızasıdır. Bu kitap, Osmanlı dönemi mezar taşlarını inceliyor — taşların üzerindeki başlıkları, sembolleri, süslemeleri ve kitabeleri detaylı biçimde inceleyerek Zeynep Sultan Haziresi özelinde bir envanter sunuyor.
Yıllar içinde yerlerinden çıkarılan, kırılan ve adeta unutulmaya yüz tutan mezar taşlarının hikâyesini açığa çıkarıyor; “elde ne kaldıysa ona sahip çıkalım” çağrısıyla kültürel mirasın korunmasına dikkat çekiyor.

Dünyadan ve Ülkemizden derlediğimiz, gündemi en çok meşgul eden Mezar haberleri bültenini sizler için derledik ve sunduk. Bir sonraki mezar haberleri bülteninde görüşmek üzere hoşçakalın ve bültenimize abone olmayı unutmayın…



Henüz yorum yapılmamış.