Geçen Haftanın Mezar Haberleri-1 (17-24 Haziran 2022)
Bu haftadan itibaren siz değerli okuyucularımıza Fani Haberler başlığı altında, haftanın gözden kaçan Mezar Haberleri’ni sizler için derleyip özet halinde bülten olarak sunucağız. En çok gündemi meşgul eden Mezar, Mezar Taşı, Mezarlık, Türbe ve Benzeri haberleri bu bültende bulabilirsiniz.
Daha da uzatmadan bu haftanın bülteniyle sizi başbaşa bırakıyoruz. İyi okumalar…
Haftanın Mezar Haberleri
Seyyid Battal Gazi Külliyesi Yenilendi
Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere açıldı
Eskişehir Valiliği himayesinde Seyitgazi Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje genelinde, Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesinde saklı kalan tarih gün yüzüne çıkartıldı. Hazırlanan proje ile türbe içindeki duvarlara başlatılan raspa çalışmasıyla ve türbe etrafının ışıklandırılmasıyla ziyaretçilerine, külliyenin ruhuna uygun bir ortam hazırlandı.
İslam’ın Anadolu’ya yayılmasında büyük katkısı olan Seyyid Battal Gazi adına 1207-1208 yıllarında Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan türbe ve cami, restore edilmiş haliyle ziyaretçilerini bekliyor.
Mevlana Müzesinde Mevlevi Mezar Taşları Sergilenmeye Başladı
Konya’da, Mevlana Müzesi’nin bahçesindeki Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın ‘gül bahçesi’ olarak bilinen bölümde Mevlevilerin mezar taşları sergilenmeye başladı.
Türkiye’de Ayasofya ve Topkapı müzelerinden sonra en çok ziyaretçisi olan Mevlana Müzesi‘ne, ek müze binası için ‘gül bahçesi’ olarak bilinen bin yıllık alanda 2017 yılında kazı yapıldı. Kazılarda Mevlevilere ait olduğu düşünülen kemikler ve mezar kapakları bulundu.
Aradan geçen süre sonunda, mezarların üzeri toprakla kapatıldı. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın ‘gül bahçesi’ eski görünümüne kavuşmaya başladı. Müzedeki Mevlevilere ait mezar taşları da burada sergiye açıldı.
Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yeni mezarlar ve mimari yapılar gün yüzüne çıktı.
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı‘nda başlatılan kazı çalışmalarında yeni mezar ve mimari yapılar ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri özelliği taşıyan mezar taşlarının bulunduğu mezarlıkta; bu yıl da kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları sürecek.
Peru’da Bir Evin Altında İnkalara Ait Mezar Ortaya Çıkarıldı.
Bilim insanları, Peru’nun başkenti Lima’nın merkezindeki bir evin altında, İnka döneminden kalma bir İnka Mezarı ortaya çıkardılar. Mezarda seramikler ve kaliteli süs eşyalarının yanısıra, kumaşa sarılı kalıntılar da bulunuyor.
Baş arkeolog Julio Abanto, 500 yıllık mezarın kumaşa sıkıca sarılmış “birden fazla insan bedeni” içerdiğini söylüyor.
Julio Abanto, gömülenlerin muhtemelen, güçlü İnka’nın 1400’lerde Güney Amerika’nın batısı boyunca yayılan bir imparatorluğu yönetmeden önce, günümüz Lima’sını iskan eden bir kültür olan Ruricancho toplumunun seçkinlerinden olduğunu söylüyor.
Bursa İnegöl’ün fatihi Turgut Alp’in türbesinde restorasyon sürüyor.
İnegöl Belediyesi, şehrin hem turizm açısından önemli bir değeri olan hem de tarihi önemiyle dikkat çeken şehrin fatihi Turgut Alp Türbesinde kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattı.
Osmangazi önderliğinde İnegöl’ün fethini gerçekleştiren komutan olan Turgut Alp’in kabrinin bulunduğu türbe ve bölgesinde toplamda 3 bin metrekarelik alanda restorasyon çalışması devam ediyor.
Yapılan çalışma ile türbe ve şadırvan restore edilirken, mevcutta bulunan lavabolarda da tadilat yapılacak ve yanına bay bayan mescitleri ilave edilecek.
Yaklaşık 3 bin metrekare alana sahip meydanda; anıt alanı, kafeterya, sert zemin uygulamaları ve çevre aydınlatmaları yapılacak.
Kars’ta tarihi mezarlar, define avcılarının hedefi oldu.
Kars’ta kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan Üçler Mahallesi üzerinde bulunan Ruslar tarafından tabya ile mezarlık olarak kullanılan ve üzerinde farklı şekillerde haç işareti bulunan birçok mezarın, define avcıları tarafından kazılmış veya bölgede hayvan otaran çobanlar tarafından kırılmış olduğu fark edildi.
Yöre halkı arasında Ermeni Mezarlığı olarak bilinen bölgede üzerine haç figürlerinin kazılı olduğu çeşitli büyüklüklerde mezar taşları bulunuyor. Mezar taşlarının yanı sıra bölgede çok sayıda yarı işlenmiş, çoğu kısmen veya tamamen toprağa gömülü, bina yapımlarında kullanılan taş bloklar ile köşe taşları da bulunuyor.
Aratos’un Anıt mezarı, Bu yıl ziyarete açılması hedefleniyor.
Mersin’de, tarihi yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kentinde bu yıl da kazılar, astronomi biliminin kurucusu, şair ve matematikçi Aratos’un anıt mezarında gerçekleştiriliyor.
Bugüne kadarki çalışmalarda yuvarlık planlı bir mezar yapısı ve mezar odasına girişi sağlayan dar ve uzun geçit anlamına gelen ‘dromos’ bulunurken, kazı ekibinin bu yılki hedefi, Aratos’un anıt mezarını ziyarete açmak.
Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alan araştırılıyor.
Muş’un Malazgirt ilçesinde, 10 üniversiteden bir araya gelen 30 akademisyen, 1071’deki Malazgirt Savaşı‘nın yapıldığı alanın tam yerini belirlemeye çalışıyor.
“Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma” projesi kapsamında başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.
Alanında uzman akademisyenler, ilçeye 7 kilometre uzaklıktaki Afşin Mahallesi’nde toplu mezarların bulunduğu değerlendirilen alanda, teknik ekipman ve cihazlarla jeofizik çalışması yaptı.
Kuvayı Milliye Müftüsü İsmail Hakkı Efendi’nin baştaşı 100 yıl sonra buluşturuldu.
‘Kuvayı Milliye Müftüsü’ olarak anılan İsmail Hakkı Efendi’nin tam 100 yıl sonra baş taşı ile mezarı buluşturularak İskilip’in yakın tarihine ait bir değer daha gelecek kuşaklara aktarıldı.
“İskilip’te önemli şahsiyetlerden birisi olan İskilip Müftüsü İsmail Hakkı Efendi’ye ait ve sadece baş taşı günümüze gelebilmiş iken İskilip Belediyesi ve MYO’nun yürüttüğü çalışmalarla İsmail Hakkı Efendi’nin mezarı yaptırıldı. Yapılan yeni mezara orijinal baş taşı yerleştirildi.
Kelenderis Antik Kenti’nde cam bilezikleriyle gömülmüş bir çocuk mezarına ulaşıldı.
Mersin’de Akdeniz kıyısına 2 bin 800 yıl önce kurulan ve 35 yıldır kazı çalışmaları süren Kelenderis Antik Kenti‘nde bu yıl süren kazılarda ilk defa ticaret amaçlı üretimi sağlayan bir fırın ile cam bilezikleri ve hediyeleri olan bir çocuk mezarına ulaşıldı.
35 yılda Odeon çevresinde 150`ye yakın mezarın bulunduğu antik kentte, ilk defa kolunda 4 adet sağlam cam bilezik, hediyeleri, kıyafeti ve ahşap tabutla gömülen bir çocuk iskeletine ulaşıldı.
Kocaeli Nenehatun Mezarlığında Bebeklerin Mezar taşlarını Balyozla Kırdılar.
Olay, geçtiğimiz Cumartesi gecesi Nenehatun Mahallesi Nenehatun Mezarlığı‘nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, mezarlığa gelen kimliği belirsiz kişi veya kişiler 2’si yetişkin 5’i ise bebek mezarlarının taşlarını paramparça etti.
Sabah çalışmak için mezarlığa gelen işçiler olayı fark edince amirlerine bildirdi. Polis ekiplerine intikal eden olayda failler aranıyor. Mezar taşlarının ise Darıca Belediyesi tarafından yenileceği öğrenildi.Mezarlığın giriş-çıkışlarında bulunan güvenlik kameraları incelemeye alındı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.