Taşlıburun Tekkesi Haziresi’nde 19.Y.Y. Mezar Taşları Bulundu.
Eyüpsultan’da bulunan Taşlıburun Tekkesi Haziresi‘nde yapılan çalışmalarla, 19’uncu yüzyıla ait olduğu düşünülen mezar taşları gün yüzüne çıktı.
Aralarında Osmanlı başmimarlarından Seyyid Abdülhalim Efendi‘nin mezar taşının da yer aldığı hazireyle ilgili İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Çalışmanın bütün mezarlar ortaya çıkarılıp Mezar Taşları kurtarılana kadar sürdürülmesi gerekiyor.
Mimar Seyyid Abdülhalim Efendi Kimdir?
1798 yılında girdiği Hassa Mimarlar Ocağı’nın 1824 yılında başmimarı olmuştur. II. Mahmud’un fermanıyla 1831’de Hassa Başmimarlığı ile şehreminliğinin birleştirilmesiyle Ebniye-i Hâssa Müdürlüğü’nün kurulması neticesinde Abdülhalim Efendi’nin başmimarlık görevi sona ermiştir.
Ebniye-i Hâssa Müdürlüğü’nün başına mimar Kırımlı Mahmud Efendi getirilmiş, ancak bir süre sonra yerine Seyyid Abdülhalim Efendi getirilmiştir. Gelibolu’da idarecilik ve Su Nazırlığı yaptıktan sonra 1852 yılında emekli edildi. 1855 yılında Eyüpsultan’da vefat etti.
Ondan sonra da kentin hem bir ziyaret makamı hem de bir açık hava müzesi olarak değerlendirecek kadar değerli bir tasavvuf kültürü yansıtan alan olduğunun altını çizmek lazım” dedi.
Taşlıburun Tekkesi Haziresi Kaybolmuştu
Eyüpsultan’da bulunan Tarihi Taşlıburun Tekkesi Haziresi‘ndeki mezar taşları bakımsızlıktan kaybolmuştu. Moloz ve çöp yığınlarıyla toprağın yaklaşık 1 buçuk metre altında kalan ve gözden kaybolan mezar taşları ortaya çıktı.
Taşlıburun Tekkesi, Lagari Tekkesi olarak adlandırılan noktadayız. Bu kent tarihinde çok önemli bir tekke noktası çünkü burada çok farklı dönemlerde, 400 yılın üzerinde bir dönemde tasavvuf yaşamının olduğu bir alan.
Ne yazık ki günümüze ulaşamamış bir tekke binası haziresi. 2 büyük adadan oluşuyor. Şu an hazirenin olduğu adanın içerisindeyiz. İstanbul’da kaybolan tekkelerin önemlilerinden bir tanesi. Burası İstanbul’un hafızasında Taşlıburun Tekkesi mevki olarak bilinir; çünkü Gözoğlu Hüseyin Efendi Türbesi hemen yolun kenarındadır ve insanlar ziyaretlere devam ederler.
Ne yazık ki mezarlık olarak görülen alanın etrafının kapatıldığı nokta 2 metreye varan toprak dolguyla hatta son dönem molozlarla doldurulmuş bir alan. Biraz gözden uzak olduğu için korumadan da uzak kalmış, tahrip edilmiş bir alan” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.