Geçen Haftanın Mezar Haberleri Bülteni 4 (9-15 Temmuz 2022)
09-15 Temmuz 2022 Mezar Haberleri Bülteni 4 ile bu hafta da yine gözden kaçan ve gündemi çokça meşgul eden geçen haftanın mezarlık bülteni ile sizlerleyiz.
Mezar Haberleri Fânî bültenimizle, hem sizlere haftalık bülten sunmak, hem de dünyadan ve ülkemizden derlediğiniz mezar haberleriyle arşiv oluşturmak bizler içinde önemli bir uğraş oldu.
Lafı fazla uzatmadan geçen haftanın Mezar Haberleri Bülteni 4‘e kısa kısa bir göz atalım…
Srebrenitsa’daki soykırımda öldürülenlerin kemik kalıntılarına 85 farklı toplu mezarda ulaşıldı.
Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa‘da 1995’te yaşanan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği soykırımında öldürülenlerin cenazelerine bu zamana kadar tespit edilen 85 farklı toplu mezarda ulaşıldı.
Engeli aşamadılar: Osmanlı sadrazamının mirasında karar açıklandı.
Osmanlı Sadrazamı Şehit Ali Paşa’nın mirasçısı olduklarını 20 yıl önce hukuken kanıtlayan 78 kişi, Üsküdar’daki taşınmazdan hak istedi. Ancak mahkeme, “Kararın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra hak isteyemezsiniz” diyerek talebi reddetti.
Edirnekapı Şehitliği’nde hüzünlü bayram.
Kurban Bayramı’nın ilk gününde Edirnekapı Şehitliği’ne gelen şehit yakınları, kabirleri ziyaret etti.
Kurban Bayramı’nın ilk gününde şehit yakınları sabahın erken saatlerinden itibaren Edirnekapı Şehitliği’ne gelmeye başladı. Mezar başlarında Kur’an-ı Kerim okuyan vatandaşlar, kabirlerin bakımını yaptı. Şehit aileleri kabir başlarında gözyaşlarını tutamadı.
Güneydoğu’nun Efes’i: Dara Antik Kenti
Mardin kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Oğuz Mahallesi´nde bulunan 5 bin yıllık Dara Antik Kenti, kayalara oyularak yapılan oda mezarları, sarnıçları, surlarıyla her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor.
İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle dinsel, sosyal ve ticari anlamda büyük bir öneme sahip olan antik kent binlerce yıllık tarihiyle göz kamaştırıyor.
5 bin yıllık antik kentten çıkan buluntular her geçen gün yeni bir gizemi açığa çıkarıyor. Tarihte Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden olan Dara Antik Kenti, 1986 yılından beri kazılıyor.
Çin’in Leiyang Şehrinde Mezar Kompleksi Bulundu
Havadan çekilen fotoğrafta, Çin’in orta kesiminde yer alan Hunan eyaletinin Leiyang şehrinde bulunan mezar kompleksi görülüyor, 6 Temmuz 2022. Arkeologlar, tarihi Hunan eyaletinde Doğu Han Hanedanlığı ile Tang Hanedanlığı (618-907) arasına tarihlenen 14 mezar buldu.
Urfa’daki Hacı Şükrü Efendi Türbesi şifa arayanların akınına uğruyor
Kanser, inme, felç, kekemelik gibi birçok hastalığa yakalanan ve doktor doktor gezerek şifa bulamayan hastalar çareyi Hacı Şükrü Efendi türbesine akın ederek arıyor.
Nakşibendi tarikatının önemli şeyhlerinden Hacı Şükrü Efendi Türbesi günün her saatini yoğun geçiriyor.
Eyyübiye ilçesinde bulunan türbeyi yalnızca Şanlıurfa’dan değil Mardin , Diyarbakır, Batman gibi civar illerden vatandaşlar gelerek ziyaret ediyor.
Hatay’da Cami inşaatı kazısında tarihi mezar bulundu
Hatay’ın Arsuz İlçesi’ne bağlı Yukarı Kepirce Mahallesi’ndeki yapımına başlanan cami inşaatı için temel kazımı sırasında tarihi mezar bulundu. Mezarlarda çok sayıda tabut olduğu görüldü…
Üst üste yerleştirilmiş tabutları fark edenler durumu jandarmaya bildirdi. Olay yerine gelen jandarma çevre güvenliği alarak kazıyı durdurdu. Bölgede inceleme yapılması için Hatay Arkeoloji Müzesi yetkililerine bilgi verildi.
Irak’ta Bulunan Dünyanın En Büyük Mezarlığı,Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı
Irak’ın Necef kentindeki Vadi es-Selam (Barış Vadisi) Mezarlığında 6 milyon civarında mezar bulunuyor.
Yaklaşık 6 kilometrekare alana yayılan Vadi es-Selam, dünyanın en büyük mezarlığı olarak kabul ediliyor. Kurban Bayramı dolayısıyla sabah erken saatlerden itibaren mezarlığa gelen aileler, yakınlarının kabirleri başında Kur’an-ı Kerim okudu, dua etti.
Sivas’ta Bulunan Kadı Burhanettin’in türbesi beton yığını içinde kayboldu!
Yaşadığı dönemde adına devlet kurulan Kadı Burhanettin‘in Sivas’ta bulunan türbesi, çevresindeki çarpık yapılaşma sebebiyle beton yığınlarının arasında kayboldu.
Tarihçiler, türbenin günümüzde geldiği noktaya tepki gösterdi.Eretna devletinin topraklarında adına devlet kuran, dönemin ve Türk edebiyatının önemli isimlerinden Kadı Burhanettin’in türbesi, Sivas’ta adını alan Kadı Burhanettin Mahallesi’nde bulunuyor.
Çarpık kentleşmenin neden olduğu beton yoğunluğunun arasındaki türbe, adeta kayboluyor.
Gaziantep’te Eski Mezarlıklar Nerede? Hangi Mahaller Mezarlıklar Üzerine Kuruldu?
1937 senesinde Gaziantep’e gelen Gazi Musfata Kemal Atatürk Gaziantep’teki Mezarlıklar İçin Ne Demişti?
Mezar yerleri bakımından zengin bir şehir olan Gaziantep’in ilk mezar yerlerinin üzerine yapılan mahallelerin çoğunluğu Şehinbey ilçesinde bulunuyor.
Şehitkamil’de ise tarihi Dülük Antik kentinde eski taş mezarlar ile şimdiki Asri Mezarlık bulunuyor. Dülük antik kenti sit alanı olarak muhafaza edilmeye çalışılırken, 1750 dönüm arazi üzerine 1937 senesinde kurulan Asri Mezarlık kapasitesinin yüzde 95’ni doldurdu.
Muğla’da Kömür Madeni Kazısında 2 bin 500 yıllık oda mezar bulundu
Muğla’nın Milas ilçesinde kömür madeni çıkarılması esnasında binlerce yıllık 2 Bin 500 yıllık Oda Mezar tarih gün yüzüne çıktı.
Helenistik dönemden Bizans’a yüzlerce eser gün yüzüne çıktı. Tarihi mirasın ortaya çıkmasındaki en büyük katkı ise İkizköy ve Çamköylü kadınlardan geldi.
20 arkeolog ve 75 işçiden oluşan kazı ekibinin büyük bölümünü ise şalvarlarıyla kazı alanında yer alan kadınlar oluşturuyor.
Süphan Dağı’ndaki ‘Kırklar Mezarlığı’nda Defineci talanı
Defineciler şimdi de Türkiye’nin üçüncü büyük dağı olan Süphan Dağı’ndaki ‘Kırklar’ olarak bilinen 40 şehit mezarına dadandı.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırlarındaki 4 bin 58 metre yüksekliğe sahip dağın zirvesindeki Kırklar Mezarlığı’ndaki tahribat tepki çekti.
Dağa zirve tırmanışı yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Zirvede tarihi bir mezarlık kalıntıları bulunmaktadır. Ne yazık ki define avcıları buralara kadar gelip her tarafı tahrip ettiler” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.