Mezar Haberleri Aralık 2022 Bülteni
Merhabalar, Mezar Haberleri Aralık 2022 Bülteni ile yılın son bülteniyle yine karşınızdayız. Her zaman olduğu gibi bu ayda da yine Ülkemizden ve Dünyadan mezar, mezarlık ve mezar taşları haberlerini içeren bir bültenle sizlerin huzurundayız.
Bu bültenimizde, yine buluşlar, tahrip edilen mezarlıklar, mezar taşları, yeni restorasyonlar ve haftanın mezar taşı kitabını içeren haberlere kısaca göz gezdirebilirsiniz. Haberlerin detayları için özet yazıların içeriğindeki linklere tıklayabilir haberin kaynağından haberin geniş yayınlarına göz atabilirsiniz.
Mezar Taşları kitaplarıyla ilgileniyorsanız sürekli güncellenen Mezar Taşları Kitap Arşivi listemizi indirebilir, sizin gibi ilgi duyan dostlarınızla hazırladığımız listemizi paylaşabilirsiniz.
Mezar Taşları hakkındaki videolar ilginizi çekiyorsa 2022 yılında 500 aboneye ulaştığımız Mezar Taşları Youtube Kanalımıza ücretsiz abone olarak bize destek olabilirsiniz.
Değerli Okuyucumuz hazırsanız 2022 yılının son Mezar Haberleri bülteni aşağıda sizi bekliyor…
Mezar Haberleri Aralık 2022 Bülteni
Diyarbakır’daki baraj gölünün su altı güzellikleri…
Dicle Baraj Gölü’nün derinlikleri, çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyor. İlçenin güzelliklerine tanıklık etmek isteyenlerin dalış yaptığı suda mezarlık, cami ve medrese bulunuyor.
“Hz. Musa’nın sandukasını arıyorum” diyen adam, kazma kürekle türbe ve mezarlıkları tahrip ederken yakalandı.
Bayburt’ta Türbe ve mezarlıklara kazma kürekle kazıp zarar vererek Hz. Musa’nın sandukasını aradığını söyleyen psikolojik rahatsızlığı bulunan 1 kişi polis ekipleri tarafından yakalandı.
Ahlat Taş İşçiliği Geleneği UNESCO listesinde
Ahlat Taş İşçiliği Geleneği’nin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda, somut olmayan kültürel miras olarak UNESCO listesine kaydedildiği açıklandı.
Dünyanın en büyük mezarlığı doldu taştı!
‘Dünyanın en büyük mezarlığı’ olarak bilinen ve Irak’ta bulunan Vadi es-Selam (Barış Vadisi) Mezarlığında yaklaşık 6 milyon mezarlık bulunuyor. Mezarlığı görenler şaşkına dönerken, yaklaşık 6 kilometrekarelik alana sahip olan mezarlık bayram zamanlarında dolup taşıyor…
Gevaş Türk İslam Mezarlığı açık hava müzesine dönüşüyor.
Halime Hatun Kümbetinin de içinde bulunduğu Anadolu’nun en büyük ikinci Türk İslam mezarlığı olan Gevaş Selçuklu Mezarlığı’nda tespit edilen 700’e aşkın şahide ve sandukanın liken temizliğine başlandı.
Çoğunluğu 14. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Ortaçağ Dönemine ait Gevaş Selçuklu Mezarlığı, 50 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Mezarlıkta bulunan şahide ve sandukaların tüm yönleriyle gün yüzüne çıkarılması ve hak ettiği değere kavuşturulması amacıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Gözet Dede Türbesi’nde Çalışmalar Tamamlandı.
Konya Tuzlukçu Çöğürlü Mahallesi’nde bulunan Gözet Dede Türbesi’nde Tuzlukçu Belediyesince yürütülen bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından türbenin etrafı tel örgülerle çevrilerek aydınlatıldı.
Eskişehir’de bulunan mermer sanduka Nasreddin Hoca’ya ait çıktı.
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Ulu Camii’nin 2014 yılındaki restorasyonu sırasında bahçedeki kazıda, mermer sanduka bulundu.
O dönem yapılan incelemelerde Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın oğluna ait olduğu sanılan yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sanduka, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü girişimleriyle Anadolu Üniversitesi’nde incelemeye alındı.
Mezarlık Değil Adeta Müze!
Yunanistan tarihinin önemli isimlerinin kabirlerinin bulunduğu Atina Birinci Mezarlığı, ilgi çekici mezar taşları ve heykelleriyle adeta açık hava müzesini andırıyor. Mezarlık hem Yunan tarihi hem de heykel sanatında önemli bir yer tutuyor.
Ayın Kitabı: Sultan II. Mahmud Türbesi Haziresi
2022 yılında çıkan Sultan II. Mahmud Türbesi Haziresi kitabı, Türk Tarih Kurumu yayınlarından çıktı. Yazar Mustafa Bulut bey’in kaleme aldığı 585 sayfalık kitap, yine TTK yayınları sitesinden 159 TL’den satışa sunuldu.
Çemberlitaş Divan Yolu caddesi üzerinde bulunan Türbede, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid ve Sultan II. Mahmud gibi önemli şahısların bulunmakta. Bu konu ile alakalı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Ayrıca Türbenin bitişiğindeki hazirede, dönemin bir çok ünlü simalarının mezarları bulunmakta ve mezar taşları özellikleriyle birlikte adeta bir açık hava tarih müzesini andırmaktadır. Bu yüzden kitap oldukça önemli bir içeriğe sahiptir.
Bizde Mezar Taşları ailesi olarak Mezar Taşları Hakkında yazılan bu kitabı, Mezar Taşları Kitap Arşivi Listemize ekledik.
Dünya’da Benzeri Yok! Antik Kentteki galeri mezarlık keşfedilmeyi bekliyor.
Mardin’de keşfedilmeyi bekleyen ve görünümü ile Efes’i anımsatan tarihi antik kent Dara’da dünyanın ilk ve tek açık hava galeri mezarlığı bulunuyor. Roma döneminde ‘Yeniden Diriliş’ törenlerinin yapıldığı, içinde binlerce kişinin bir arada olduğu 1400 yıllık galeri mezarlık üç kattan oluşuyor.
Sultanlar Türbesi Şeb-i Arus Haftasında ziyarete açıldı.
Selçuklu türbe mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Sultanlar Türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanarak açıldı.
- Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında açılan Sultanlar Türbesi, Hafta boyunca 08:00-18:00 arasında ziyaret edilebilecek.
Sultanlar Türbesinde resmi kayıtlara göre Sultan II. Kılıçarslan, Sultan I. Mesut, Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev, Sultan IV. Kılıçarslan, Sultan I. Alaeddin Keykubat ve Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in mezarı sandukaları bulunmakta.
Yeni mezar yeri açmak için ağaçları kesip, eski mezarları tahrip ettiler.
Manavgat ilçesinde yöre halkı tarafından “Delik Mezar” olarak bilinen tarihi mezarlıkta yeni mezar alanı açma çalışmasında taşeron firma ağaçları kesip eski mezarları tahrip etti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi para cezası kestiği firmanın işine son verirken, Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü de firmaya idari para cezası uyguladı.
Hüseyin Gazi Türbesi restore ediliyor.
Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan Hüseyin Gazi Türbesi‘nin restorasyon çalışmalarına başlandı.
Alaca İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hüseyin Gazi Türbesinin taşıdığı değere yakışır hale getirilmesi için gerçekleştirilen restorasyon ihale süreci Çorum İl Özel İdaresi tarafından tamamlandı.
Gazze’de Roma dönemine ait 60’tan fazla mezar bulundu.
Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde Roma dönemine ait antik bir mezarlıkta 60’tan fazla mezar bulunduğunu duyurdu.
Mısır tarafından finanse edilen bir konut projesinin hazırlık aşamasında keşfedilen alanda çalışma ekipleri, Ocak ayından bu yana kazı çalışması yürütüyor.
Iğdır’da Koçbaşı Mezar Taşı Geleneği Yeniden Yaşatılmaya Başladı.
Iğdır’ın Koçkıran köyünden Ramazan Öz isimli vatandaş Koçbaşı mezar taşı geleneğini yaşatmak için babasının mezarının üstüne Koçbaşı yaptırarak bıraktı.
Dumlupınar’da 304 Şehidin Mezarı Bulundu.
Tarihi Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin yaşandığı 34 bin 800 hektarlık alanı kapsayan Başkumandanlık Tarihi Milli Parkı’nda yapılan askeri arşiv taramaları ve jeofizik yer radarı çalışmalarında 304 Türk askerinin mezarı gün ışığına çıkarıldı .
Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin yaşandığı 34.800 hektarlık bir alanı kapsayan Başkumandan Tarihi Milli Parkı’nda, “ Şehitler Coğrafyası ” isimli araştırma kapsamında 2020 Nisan ayından bu yana 13 lokasyon ve 36 alanda jeofizik yer radarı çalışmaları yapılıyor.
Tarihi Havran Mezarlığı Koruma Altına Alınıyor.
Balıkesir’in Havran ilçesinin yüzlerce yıllık Tarihi Havran Mezarlığında bulunan mezar taşları ve mezarlar koruma altına alınıyor.
Tarihi “Mezar taşlarının envanterinin çıkarılması, temizlenmesi ve koruma altına alınması için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Havran Belediyesi, Balıkesir Anıtlar Bölge Kurulu ve üniversitelerin katkılarıyla ortak çalışma başlatıldı.
Elazığ’da ziyaretçi akınına uğrayan Çarşamba Baba Türbesi, define avcıları tarafından talan edildi!
Elazığ’ın Kızılay Mahallesi’nde bulunan Çarşamba Baba Türbesi uzun yıllardır ziyaretçilerini ağırlıyor. Yazar İshak Sunguroğlu’nun Harput Yollarında kitabında tarif ettiği yer ve verdiği bilgilere göre bu türbede Mehmet Ziyad ve Ali Beyaz adlı kişiler yatıyor.
Uzun yıllardır ayakta duran türbe son zamanlarda definecilerin en çok uğradığı yerlerin başında geliyor. Türbenin hemen her köşesini kazan defineciler mahalle sakinlerinin tepkisini çekti.
Asırlık Hazır Baba Türbesi göz göre göre yok oluyor.
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde bulunan tescilli Hazır Baba Türbesi ve tarihi Hazır Baba Mezarlığı bakımsızlık ve tahribatlar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.
Hattat ve Müderris Muhiddin Tanır’ın mezarı bulunarak restore edildi!
Kastamonu’da birçok koleksiyonerler de çok miktarda hat yazıları bulunan Hattat Muhiddin Tanır’ın nereye defin olduğu bugüne kadar bilinmezken, mezarı da zamanla kayboldu. Tanır’ın mezarının bulunabilmesi için koleksiyoner Mahmut İslamoğlu tarafından çalışma başlatıldı.
İslamoğlu’nun araştırmaları neticesine Muhiddin Tanır’ın mezarı, Kastamonu il merkezinde bulunan Gümüşlüce Mezarlığında bulundu. Bulunan mezar, hayırseverlerin destekleriyle restore edilerek yeni bir görünüme kavuşturuldu.
Karasu İlçesinde Mezar Taşları Neden Taşınıyor?
Karasu’nun Karasu (Küçükkarasu) Mahallesi’nde mezar taşlarını almaya gelen ekipler, mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaştı.
Mahalle sakinleri, “Dedelerimizin mezar taşını vermeyiz” diyerek alınmasına engel oldu. Mahalle halkı, “Tarihimiz, yerinde kalmalı, Karasu’da kalmalı” diyerek yetkililere seslendi.
Edirne’deki Hasan Sezai Dergahı Haziresindeki Mezar Taşları Onarıldı.
Edirne’deki Hasan Sezai Dergahı haziresinde bulunan mezar taşları, Valilik koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında onarımdan geçirildi.
Valilik öncülüğünde başlatılan Osmanlı dönemi mezarlıkları ve hazirelerinin ihyasına yönelik düzenlemeler sürüyor.
Onarım çalışmaları Edirne Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklığında yürütülüyor.
Yorumlar