Aylık Mezar Haberleri Bülteni (Temmuz 2022)

Aylık Mezar Haberleri Bülteni (Temmuz 2022)

Merhaba değerli okuyucularım yeni bir Mezar Haberleri Bülteni ile yine çok şükür karşınızdayım. Ağustos ayında seyahat planlarım olduğu için bir kaç haftalık Fani Haberler Bültenini çıkaramamıştım. Bu yüzden bu bülteni bu sefer aylık olarak çıkarabildim.

Bu aylık bülten biraz uzun oldu ama “Efsanevi Türk İlteriş Kutluğ Kağan’ın anıt mezarı ve kitabesi bulundu” gibi oldukça entersan ve sevindirici haberler sizi bekliyor.

Aylık Mezar Haberleri Bülteni içine baktığınız zaman Ağustos ayının özellikle buluşlar ayı olduğunu göreceksiniz. 2022 yılının bu ayında bir çok yerde yeni buluşlar göze çarpıyor ve bu yeni buluşlar Mezar Taşları ile ilgilenenleri oldukça heyecanlandırıyor.

Umarım bu yeni buluşlar devam eder ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de umarım yeni tarihi eserleri definecilerden önce buluruz…

Bütün bu haberlerin ışığında isterseniz lafı fazla dolandırmadan Aylık Mezar Haberleri Bültenimize hemen bir göz atalım…

Kıbrıs şehidine 48 yıl sonra mezar yapılıp, tören düzenlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), 1974’te başlattığı ‘Kıbrıs Barış Harekatı‘nda batan gemide şehit olan İskenderunlu Hasan Bayraktar için ailesinin girişimleriyle sembolik mezar yapılıp, şehit töreni düzenlendi.

Mezar Haberleri Bülteni
Kıbrıs Barış Harekatı Şehidi Hasan Bayraktar

Fransız Askerleri 107 Yıl Sonra Toprağa Verildi.

Çanakkale Boğazı’nın girişindeki Seddülbahir Kalesi restorasyonu sırasında Çanakkale Kara Savaşları’nda yaşamını yitiren 17 Fransız askerinin kemikleri bulundu.

Arşiv fotoğraflarından kalede İtilaf güçlerine ait mezarlığın varlığı biliniyordu. Arkeolojik saha araştırmaları sırasında işte bu mezar alanı ve iskelet parçaları bulundu.

Bu alandaki haç, yüzük, mezar levhası, mezar taşı gibi buluntular ile tarihi belge ve fotoğraflar, iskeletlerin 1915 Çanakkale Muharebeleri sırasında güney cephesinde hayatlarını kaybeden Fransız askerlerine ait olduğunu gösterdi.

Mezar Haberleri Bülteni

Şeyh Edebali Türbesini 3 bin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi ziyaret etti.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencilerine Ankara, Afyon, Kütahya, Bilecik, Çanakkale Kültür Gezisi çerçevesinde 4’üncü durakları Bilecik oldu.

Yaklaşık 3 bin öğrenci ilk olarak Bozüyük’te bulunan Metristepe, İntikam Tepe ve İnönü Şehitliği gezdi. Burada İl Kültür Turizm Müdürlüğü personeli Ömer Özdemir tarafından öğrencilere bölge ve 1. ve 2. İnönü Savaşlarının yaşandığı tepeler hakkında bilgi verdi.

Ardından Söğüt’e geçerek Osmanlı Devletinin kurucu Osman Gazi‘nin babası Kayı Aşireti lideri Ertuğrul Gazi ve Dursun Fakıh türbelerini ziyaret eden geçen öğrenciler, burada bol bol dua ederek, hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Mezar Haberleri Bülteni

Osman Gazi’ye müjdeli haberi veren Kumral Abdal’ın türbesi ziyaretçilerini bekliyor.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi, devletin manevi kurucusu Şeyh Edebali hazretlerinin müridi olan Kumral Abdal’ın türbesi ziyaretçilerini bekliyor

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Müslümanlığın yayılmasında büyük rol üstlenmiş önemli isimlerden biri olan Kumral Abdal’ın Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bulunan türbesi çeşitli zamanlarda restorasyon yapılarak ayakta kalmaya devam ediyor.

Osman Gazi’nin başına devlet kuşu konacağını öğrenince, bu müjdeyi ona bildiren Kumral Abdal’a kendi kılıcını ve maşrapasını verdiği bilgisi bulunuyor.

Mezar Haberleri Bülteni
Şeyh Edebali hazretlerinin müridi olan Kumral Abdal’ın türbesi

30 kadın, 5 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkarıyor.

Maden sahalarında kömür çıkarmadan önce yapılan arkeolojik kazıların gizli kahramanları Milaslı köylü kadınları. 30 köylü kadın ellerinde kazma, kürek ve fırçalarla Milas’ın tarihine ışık tutuyor.

Kazı çalışmaları Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milas Müze Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü danışmanlığı ile yürütülüyor.

Yöre halkı için de yeni bir istihdam alanı açan çalışmalarda kültür varlıkları, bilimsel belgeleme ve restorasyon faaliyetlerinin ardından aslına uygun biçimde Milas Ören Arkeopark Alanı’na taşınıyor.

Mezar Haberleri Bülteni
Milaslı 30 kadın, 5 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkarıyor.

Balıkesir Burhaniye İlçesinde Tarihi mezar taşlarından istinat duvarı yaptılar.

Bir restorasyon faciası haberi daha Balıkesir’in Burhaniye ilçesinden geldi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 200 yıllık olan Muhyiddin-i Rumi Türbesi’nde başlattığı çevre düzenlemesinde tarihe ihanet bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Sanat ve Mimarlık Tarihçisi Umut Çelik, türbenin çevresinde inşa edilen istinat duvarında tarihi mezar taşlarının kullanıldığını açıkladı.

Osmanlıca kitabeli mezar taşlarının duvar inşasında dolgu malzemesi olarak kullanıldığını görüntüleyen Çelik, durumu “trajik” olarak nitelendirdi.

Mezar Haberleri Bülteni

Haftanın Kitabı “Edirne’nin Gömüt Taşları”Kitabı Çıktı.

Edirne’nin Gömüt Taşları’ kitabının lansmanı dün İstanbul Feriye’de gerçekleştirildi. 25 Mart’ta seçkin kitapevlerinde satışa sunularak okuyucuya sunulacak kitabın tasarımını Devrim Yaman yaptı.

640 sayfalık kitap 2,5 yılda hazırlandı. Türk sanatının somut uygulamalarını yansıtan gömüt taşlarının Edirne’deki örnekleri; kitabeleri, bezemeleri ile Osmanlı dönemi Edirne’sinin kültür, sanat, bilim, yazın, politika, askeriye, ekonomi, ticaret, bürokrasi ve sosyal yaşam düzeyini açıklayan pek çok veri sunuyor.

Maestro Reklamcılık tarafından yayımlanan kitap, Edirne’de yüzlerce yıl iç içe yaşamış Türk, Yunan, Musevi, Ermeni, Levanten ve Bulgar gibi farklı etnik kökenlerden gelen kültürlerin, Edirneli taş oyma ustaları (hakkâk) tarafından gömüt taşlarına aktarılan bir dizi estetik imgeyi gün yüzüne çıkarıyor.
UZMAR tarafından sosyal sorumluluk anlayışıyla desteklenen proje ile kültürel değerlerin gündeme ulaşması ve korunması amaçlanıyor.

Mezar Haberleri Bülteni

30 yıl önce vefat eden kuzeninin mezarını ararken bin 500 yıllık Bizans mezarını buldu.

Kastamonu’da 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan sel felaketinde tahrip olan ailesine ait mezarı aramak için İstanbul’dan gelen şahıs, bölgede gezindiği sırada bin 500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen Bizans mezarını buldu.

Mezarın ortaya çıkmasıyla polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemleri alırken Müze Müdürlüğünden görevlilerde mezarda incelemelerde bulundu.

Mezar Haberleri Bülteni
Kastamonu’da 500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen Bizans mezarını buldu.

Yerin altına gömülü tümülüs’ün asırlardır gizemini koruyan hikayesi.

Kocaeli’de definecilerin sürekli alanı kazmasıyla çöken toprağın altında kalan tümülüs, gün yüzüne çıkarılacağı günü bekliyor. Bölgedeki en eski mezar olan tümülüsün kime ait olduğu ise bilinmiyor.

Körfez ilçesine bağlı Kutluca köyünde bulunan tümülüs (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), bölgedeki en eski mezar olarak biliniyor. 2003 yılında tescillenen tarihi yapının, bölgeye ilk gelen ve yerleşen Trak kökenli Bitinialılara ait olduğu düşünülüyor.

Mezar Haberleri Bülteni

İznik’te Osmanlı’ya ait gizemli mezar kalıntıları dikkat çekiyor.

Bursa’nın tarihsel açıdan en önemli yerlerinden biri olan İznik’te Osmanlı’ya ait mezar kalıntıları gizemini koruyor. Kalıntıların 14 ile 17. yüzyıllar arasına ait olduğu üzerinde duruluyor.

Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi’nin yanındaki mezar kalıntıları gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.

Mezar kalıntılarına ilişkin açıklama yapan İznik Müzesinin emekli müdürü Taylan Sevil, “Bu mezar kalıntılarını hemen yanı başımızda olan Şeyh Kudbettin Camii ve Türbesi ile ilişkilendirebiliriz. Anlaşılan o ki, burası 14. yüzyıl sonları ile 17. yüzyıl arasındaki dönemde hazire dediğimiz camilerin veyahut türbelerin etrafındaki mezarlık alanlarına ait kalıntılardır” Dedi…

Mezar Haberleri Bülteni
Şeyh Kudbettin Camii ve Türbesi Etrafındaki Osmanlı Mezarları Kalıntıları

Arslantepe Höyüğü’nden çıkan 5 bin yıllık küp mezar Malatya Müzesinde sergileniyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Arslantepe Höyüğü‘ndeki kazılarda ortaya çıkarılan, içerisinde bebek iskeletinin bulunduğu 5 bin yıllık küp mezar görücüye çıktı.

Malatya’da yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü’nde 1961’den bu yana İtalya’dan Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından yürütülen kazılarda çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.

Kazı alanında 1980 yılında bulunarak gün ışığına çıkarılan, içerisinde bebek iskeletinin bulunduğu 5 bin yıllık küp mezar, Malatya Müzesi‘nde sergilenmeye başlandı.

Malatya Müzesindeki 5 Bin Yıllık Küp Mezar

Eyüp Sultan Türbesi’ne çekiçle zarar veren saldırgan gözaltına alındı.

Eyüp Sultan Türbesine dün saat 21.30 sıralarında gelen çekiçli saldırgan, hacet penceresinin sağ ve sol tarafındaki çini levhaların üzerindeki “pençe” motiflerine zarar verdi.

Saldırgana türbenin güvenlik görevlileri müdahale etti. Yakalanan saldırgan polise teslim edildi.

Saldırganın, Prof. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce düzenlenmiş yüzde 80 oranında zihinsel engelli raporu olduğu belirtildi.

Eyüp Sultan Türbesine Çirkin Saldırı

Bursa’da Aşık Yunus Türbesi gün yüzüne çıkıyor.

Bursa Yıldırım Belediyesi, türbesi binalar arasında kalan Âşık Yunus için harekete geçip türbenin etrafını açmak için çalışma başlattı.

Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Gerekli kamulaştırma işlemlerinden sonra türbenin etrafında yıkım çalışması gerçekleştirerek türbe alanını meydana çıkardık.

Türbenin etrafında çevre düzenlemesi de gerçekleştirip Yıldırım’ın değerlerinden olan Âşık Yunus’a sahip çıkacağız” dedi.

Bursa Yıldırım İlçesindeki Aşık Yunus Türbesi

Restorasyonu tamamlanan Bektaş Efendi Türbesi açılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Bektaş Efendi Türbesi, yeniden ziyarete açıldı.

Nevşehir Hacıbektaş İlçesi, Bala Mahallesi bulunan Bektaş Efendi Türbesi Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri kapsamında ziyarete açıldı.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, türbenin dış cephesi, kumlama tekniğiyle temizlendi, bozulan derzleri onarıldı. Dış cephenin çevresini saracak şekilde drenaj sistemi oluşturulan binanın pencere ve kapıların bakım onarımı yapıldı.

Türbenin iç duvarlarındaki dökülmüş sıvalar tamamen kaldırıldı. Mezar yapısının taşları düzenlendi, türbenin dışında yer alan derviş mezarının taşları yenilendi ve türbenin dört bir tarafı taş döşeme ile çevrelendi.

Bektaş Efendi Türbes

Elazığ’da Suların Çekilmesiyle Selçuklu ve Osmanlı Mezarları Ortaya Çıktı.

Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Şeyh Hasan köyünde bulunan Selçuklu ve Osmanlı mezarlıkları, suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı.

Baskil ilçesine bağlı Şeyh Hasan köyü Uzunoklar mezrasında bulunan Selçuklu ve Osmanlı mezarlıkları 1987 yılında yapılan Keban Barajı’nın ardından suların altında kalmıştı. Son dönemde yaşanan hava sıcaklıklarının ardından suların çekilmesi ile tarihi mezarlıklar yeniden gün yüzüne çıktı.

Tarihi mezarlıkların üzerinde bulunan yazılar Fırat Üniversitesi Sanat ve Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Korkmaz Şen tarafından Osmanlıcadan Türkçeye çevrilirken, mezarlık alanında saç örgülü mezar taşları, Davut yıldızı ve Süleyman mühürlü mezar taşları oldukça ilgi çeken yapıların başında geliyor.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki kazılarda 41 yeni mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında 41 yeni mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve mali desteğiyle Van YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında 18’i çocuk mezarı olmak üzere 41 yeni mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Yunusemre Belediyesi Çapaçarık Türbesinde restorasyon ve çevre düzenleme çalışması başlattı.

Yunusemre Belediyesi, Çapaçarık Türbesinde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması başlattı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, türbenin çevresini güzel bir görünüme kavuşturmak istediklerini aktardı.

Başkan Çerçi yaptığı açıklamada, “İlçemize kazandırdığımız Çapaçarık Mesire Alanı, binlerce vatandaşımızın uğrak noktası oldu. Şimdi ise Çapaçarık Türbesini ve çevresini düzenliyoruz. Türbenin etrafında bulunan alanda çevre düzenleme çalışması başlattık.

Projemiz tamamlandığında alan ışıklandırılacak. Yapılan çalışmanın ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Çapaçarık Türbesi

Küllüoba Höyüğü’nde 100’den fazla mezar bulundu.

Eskişehir’de, milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu’nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü‘ndeki arkeolojik kazılarda, 100’ün üzerinde, çoğu çömlek ve taş sanduka olan mezar ortaya çıkarıldı.

Küllüoba Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, mezarların radyokarbon verilerinin milattan önce 3 bin 200’e dayandığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ise çıkarılan 85 birey iskeleti üzerinde inceleme yapıldığını belirterek, “Geçmişte insan topluluklarını açlıktan, kıtlıktan daha fazla enfeksiyonlar öldürdü. Küllüoba da buna ilişkin ipuçları sağlıyor” dedi.

Karaman’da 16 Bin yıllık Anadolu’nun en eski neolitik mezarları bulundu.

Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar.

6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski sakinleri olarak bilinen Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük sakinlerinin DNA verileri ile karşılaştırılacak.

Karaman Süleymanhacı Köyü Pınarbaşı Kazı Çalışmaları

Denizli’de Defalarca onarılan mezar taşların kırılması vatandaşı çileden çıkardı.

Son zamanlarda Denizli Buldan‘daki kabristanda bulunan çok sayıda mezara ve çevresine zarar verilmeye başlandı.
Ölenlerin yakınları mezarlıklara geldiğinde gördükleri manzara karşısında şok olan vatandaşlar, olayı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin yakalanmasını istiyor.

Onarım yapılmasına rağmen aynı şekilde zarar verildiğini söyleyen vatandaşlar, üzücü durumun son bulmasını bekliyor. Üzücü durumun sona ermesi için kabristana bekçi görevlendirilmesi talep ediliyor.

Denizli Buldan Mezarlığında Mezar taşları Tahrip Edildi

Efsanevi Türk İlteriş Kutluğ Kağan’ın anıt mezarı ve kitabesi bulundu.

Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan’dan geldi. Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü’nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk Devleti’nin efsanevi kurucu lideri İlteriş Kutluğ Kağan‘ın Anıt Kompleksi ve yazıtı bulundu.

Türk Tarihi açısından son derece önemli arkeolojik keşif haberini, ünlü Kazak Tarihçi, UNESCO ve ISESCO Ulusal Komisyonu üyesi Uluslararası Türk Akademisi (UTA) Başkanı Prof. Dr. Darkhan Kydyrali (Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Efsanevi Türk İlteriş Kutluğ Kağan’ın anıt mezarı ve kitabesi bulundu.

Tire’deki Balım Sultan Türbesi’nde restorasyon Çalışmaları Başladı.

İzmir’in Tire ilçesinde bulunan Balım Sultan Türbesi‘nde restorasyon çalışmalarına başlandı.

Vali Yavuz Selim Köşger’in girişimiyle başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Tire Belediyesi türbenin restorasyonu için protokol imzaladı.

Sözleşmenin imzalanmasının ardından 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen türbede çalışmalar başladı.

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Balım Sultan Türbesinin bölgede bulunan en eski Türk İslam eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Tire Balım Sultan Türbesi Restore Ediliyor.

Sivas’ta gönüllü gençler, mezar taşlarının silinen yazılarını yeniledi.

Sivas’ta gençlik merkezi liderleri ve gönüllü gençler, Yukarı Tekke Mezarlığı‘nda üzerindeki yazıların bir kısmı silinmiş mezar taşlarını temizleyip boyalarla tekrar eski haline dönüştürdü.

Sivas Gençlik Merkezi‘nden yapılan açıklamaya göre, gençlik liderleri ve gönüllülerden oluşan 15 kişilik ekip, Yukarı Tekke Mezarlığı’nda üzerindeki yazıları silindiği için okunması güç olan mezar taşları için kolları sıvadı.

Ellerinde boyalarla mezar taşlarındaki silinmiş isimleri yazan gönüllü gençler, yaklaşık 3 saatte 100’e yakın mezar taşının yazılarını yeniledi.

Diyarbakır Ergani’de Bulunan Çayönü Höyüğü tarihe ışık tutacak.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Çayönü Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazılarda sandık tipi 3 yeni mezar keşfedildi.

Göçebelikten yerleşik yaşantıya ve tarıma ilk başlanan yerler arasında bulunan höyük, 10 bin yıl önceye tarihleniyor. Dünya uygarlık tarihi için büyük önem taşıyan bölgede Neolitik ve İlk Tunç Çağı’na yönelik çalışmalar yürütülüyor.

İçinde 400’den fazla bireye ait kemik ve kafatasının depolandığı höyükte yeni sandık tipi mezarlara ulaşıldı. Kapağı açılan en büyük mezara cesedi korunması amacıyla yapılan dolgu, antropolog ve arkeologlarca incelenecek.

Diyarbakır Ergani Çayönü Höyüğü

Peru’da 3.000 Yıl Önce Yaşamış Rahibin Mezarı Bulundu.

Araştırmacılar, Peru’nun kuzeyindeki Pacopampa arkeolojik alanında yaklaşık 3.000 yıllık bir rahip mezarını ortaya çıkardı.

Mezar odası, yarım tondan fazla ağırlığa sahip büyük bir doğal kaya parçası ile kapatılmış, bir metre çapında konik bir çukurdan oluşuyor. Ön tarihlemeler, mezarın yaklaşık MÖ 1000 yıllarına tarihlendiğini gösteriyor. Mezardaki adamın ise 25-35 yaşlarında öldüğü düşünülüyor.

Gömümle biçimi ve özellikle de mezarın kapatılma şekli, gömülen kişinin sıradan bir insan olmadığını gösteriyor. Bu durum aynı zamanda zengin mezar eşyaları tarafından da destekleniyor. Mezarda, hem ucuz malzemeden (deniz kabukları) hem de yarı değerli taşlardan birçok farklı süsleme var.

Peru’da 3.000 Yıl Önce Yaşamış Rahibin Mezarı Bulundu.

Denizli Çivril’de Tarihe Işık tutan Osmanlı mezarları Kayıt altına Alınıyor.

Pamukkale Üniversitesi başkanlığında Çivril Belediyesi’nin katkılarıyla ilçedeki osmanlı dönemi mezar taşları ile ilgili yüzey araştırmaları, aralıksız sürüyor.

Çivril İlçesi’nde Osmanlı dönemine ait mezar taşları ile ilgili yüzey araştırmaları devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Başkanlığı’nda Çivril Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan çalışma kapsamında tarihe ışık tutan mezar taşları gün yüzüne çıkıyor.

Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’ın isteği doğrultusunda yapılan araştırmayı PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt ve ekibi yürütüyor.

Denizli Çivril’de Tarihe Işık tutan Osmanlı mezarları Kayıt altına Alınıyor

Adıyaman Perre Antik Kentinde 4 iskeletin bulunduğu bin 800 yıllık mezar bulundu.

Adıyaman’daki Perre Antik Kent‘in mozaikli alanında yapılan kazılarda içerisinde 4 iskeletin olduğu bin 800 yıllık sanduka mezar bulundu.

Adıyaman İl Özel İdare Müdürlüğünün finansman desteğiyle Müze Müdürlüğü tarafından Kommagene Uygarlığı’nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kentte kazılar 3 ayrı bölgede devam ediyor.
Nekrepol alanının kuzeyinde bulunan yerleşim yeri, merdivenli yapı ve mozaikli alanda kazı çalışmaları sürüyor.

Adıyaman Perre Antik Kentinde İçinde 4 İskeletin Bulunduğu Mezar Bulundu.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz