Şanlıurfa Selçuklu Alperen Mezarları Koçviran Köyü’nde Görüldü
Dinler ve Tarihi eserler açısından, merkezi bir konumda bulunan Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesi’ne bağlı Ruha Mahallesi, Koçviran köyünde eski mezarlık olarak bilinen bölgede Kayı Obası alplerine ait Şanlıurfa Selçuklu Alperen Mezarları görüldü.
Şanlıurfa’da İlk Yerleşimler
Önemli tarım sahalarına yakınlığı ve su kaynaklarına sahip olması nedeniyle Şanlıurfa’da yerleşme tarihi de oldukça eskidir.
Urfa’nın yaklaşık 30 km kuzeyinde yer alan Kurban ve Lidar (Bozova) höyükleri (TAY, 2013) ile yaklaşık 40 km güneydoğusunda bulunan Harran höyük M.Ö. 3 binlerde yörenin önemli yerleşmeleri arasında gösterilebilir.
Urfa yerleşmeleri, ilkçağda Güney Mezopotamya (Asur, Sümer ve Babil) ile Anadolu’yu birleştiren önemli birer ticaret merkezidir, bu yol Hititler zamanında da kullanılmıştır. Dolayısıyla şehrin ulaşım açısından önemi M.Ö. 3 binlere dayanmaktadır.
Bu durum yörenin ilkçağda da önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bugünkü Şanlıurfa şehrinin bulunduğu alan ve yakın çevresinin Tunç ve Demir çağlarında da yerleşildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ayrıca bugünkü Şanlıurfa şehrinin merkez mahallelerinden biri olan Göl Mahallesi, aynı zamanda Hz. 52 Sönmez ve Akgül İbrahim’in tahminen M.Ö. 1800’lerde Nemrut1 tarafından ateşe atıldığı yer olarak bilinmektedir.
Birçok medeniyete ve uygarlıklara beşiklik yapmış Şanlıurfa, son olarak XVI. yüzyıl başlarında Mısır devletine bağlı olan Urfa, 5 Nisan 1517 tarihinde Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim (1512–1520) tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Şanlıurfa Selçuklu Alperen Mezarları İçin İnceleme
Şanlıurfa Selçuklu Alperen Mezarları için bölgede arkeolojik inceleme başlatılıp mezarların tespiti üzerine bilimsel bir çalışma ortaya konulup konulmayacağı henüz bir netlik kazanmazken, Fotoğrafçı Mehmet Sadık Alican‘ın gündeme getirdiği bu önemli görüntüler tarih ve arkeoloji severlerde heyecan yarattı.
Kaynak:Gazete İpekyol
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.